"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőmérnökök a látóhatáron

Erdőmérnökök a látóhatáron
Közel ezerötszáz új hallgatót vár a 2016–2017-es tanévre a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A magyar állam által fenntartott egyetem csíkszeredai, marosvásárhelyi és kolozsvári karán, valamint sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán 31 alapképzésre és 12 mesterképző szakra lehet jelentkezni, a beiratkozások július 18-án kezdődtek.

Sepsiszentgyörgyön az agrármérnöki szak mellett a jövőben erdészmérnöki szak beindítását is tervezik, az egyetem vezetősége szerint, ha nem léteznek ilyen szakok a térségben, elvándorol a potenciális értelmiség.

Kató Béla református püspök, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, reményeik szerint a 2017–2018-as tanévtől elindíthatják Sepsiszentgyörgyön az erdészmérnök-képzést is.

Amikor a sepsiszentgyörgyi helyszínt megterveztük, akkor úgy gondoltuk, hogy a vidék sajátosságainak is megfelelően erdészeti és agrárszakot indítunk. Az épület ennek a két szaknak a befogadására alkalmas. Ez azt jelenti, hogy megvásároltunk minden laboratóriumi eszközt, és termeket is kialakítottunk, hogy indulhasson az erdészmérnöki szak is”, mondta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet fenntartó alapítvány elnöke. 

Megjegyezte, a kapacitásuk azt nem engedte meg, hogy egyidőben indítsák mindkét szakot, tehát először az agrárszakot akkreditáltatták, és most következik az erdészmérnökképzés. Ennek van egy átfutási ideje, de idén benyújtják a szükséges dokumentációt. 

„Reménykedünk abban, hogy az év folyamán és a jövő év elején lezárunk mindent”, szögezte le Kató Béla. Az ütemterv szerint, amennyiben megszerzik az engedélyeket, jövő év őszétől már elindulhat az első évfolyam az erdészmérnöki szakon, valószínűleg 30 hallgatóval.

Forrás: hirmondo.ro

Szerző: Kiss Edit

Hírszerkesztő: Nagy László