"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

2021-ig marad az egységes területalapú támogatási rendszer

2021-ig marad az egységes területalapú támogatási rendszer

Magyarországon az egyszerűsített területalapú támogatási (SAPS) rendszer 2021-ig marad, azaz a mostani tervezési periódus végig alkalmazható, ismertette a Kormány döntését az agrárgazdaságért felelős államtitkár Zalaegerszegen, szakmai fórumon.

Czerván György a jelenleg is működő SAPS rendszer hazai előnyei között hangsúlyozta, hogy a magyar gazdák által jól ismert konstrukció a közvetlen támogatások széleskörű igénybevételét és költségvetési keretösszegek teljes felhasználását biztosítja.

Ezen felül kiemelte, hogy a SAPS rendszer működésének elvéből fakadóan nincs referenciaév, tehát az adott tárgyévben a termőföld tényleges használója kérelmezheti a területalapú támogatást. A SAPS rendszer további alkalmazásával a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) továbbra is gördülékenyen és határidőre képes kifizetni a termelőket, valamint az esetlegesen felmerülő informatikai beruházások többletköltségei is mérsékelhetőek.

Az államtitkár előadásában részletekbe menően mutatta be a 2015-től várható új Közös Agrárpolitika (KAP) Magyarországon bevezetendő modelljét, az új támogatások kötelező és önkéntes elemeit is. Elmondta, hogy a mezőgazdasági termelők generációváltásának biztosítása érdekében a fiatal gazdák külön támogatáshoz jutnak. A kormánydöntés értelmében a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási konstrukciójának alkalmazására is lehetőség nyílik 2015-től.

Czerván György fontos elemként említette, hogy a társadalom által is elfogadott, a valós teljesítményeken nyugvó termeléshez kötött jogcímek révén, a munkaintenzív, úgynevezett érzékeny ágazatok (pl. zöldség, gyümölcs, szarvasmarha) támogatására a jelenleginél nagyobb összeg lesz fordítható.

Az államtitkár továbbá összegezte és szemléletesen ábrázolta a 2010 és 2013 között számszerűsíthető nemzetgazdasági eseményeket, az ágazatban bekövetkező főbb folyamatokat, valamint az elért igen kedvező makrogazdasági eredményeket. A KAP változásait bemutató előadássorozat keretében legközelebb 2014. január 27–én Nagykátán fogja a termelőket tájékoztatni.

A fenti VM sajtóközlemény kapcsán megkerestük Dr. Sárvári Jánost, a MEGOSZ ügyevezető elnökét a területalapú támogatási rendszer erdészeti vonatkozásairól kérdezve. - A területalapú támogatásoknak eddig nem sok kapcsolódása volt a vidékfejlesztés erdészeti jogcímeihez, de reméljük 2015-2020 között ez is megváltozik. Szeretnénk ugyanis elérni a továbbiakban, hogy ha valaki már korábban is SAPS támogatásra jogosult területen kívánna erdőt telepíteni uniós társfinanszírozásban - beleértve a gyorsan növő fafajokból álló rövid vágásfordulójú 8-15 (20) éves ipari fa ültetvényeket is -, az ápolások befejezéséig (max. 12 évig) kaphasson új erdőterületére területalapú támogatást is. Reméljük ez az intézkedés is hozzájárul majd a csökkenőben lévő erdőtelepítési kedv újbóli fellendüléséhez - nyilatkozta kérdésünkre az ügyvezető elnök.

Forrás: VM Sajtóiroda, MEGOSZ

Hírszerkesztő: Nagy László