"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Szakmai és társadalmi célokat szolgáló erdészeti utat adtak át a Zselicben

Szakmai és társadalmi célokat szolgáló erdészeti utat adtak át a Zselicben

Hivatalosan is átadásra került Nagyberkiben a szalacskai hegyre vezető erdészeti út. A megújult létesítmény időjárásbiztos közlekedést tesz lehetővé a két közvetlen település Nagyberki, Kercseliget lakosságának a külterületi birtokok elérésében, de természetesen az üzemi mező- és erdőgazdálkodásban is fontos szerepet tölt be.

A beruházás Európai Uniós, Nemzeti és a SEFAG Zrt. saját forrása bevonásával valósult meg több mint 108 millió forintos költségvetéssel. A felújítás során 6,5 km-t meghaladó hosszúságban új pályaszerkezet készült. Az út mellett kialakították a szükséges vízelvezető rendszereket és útcsatlakozási pontokat is.

A megújult út fontos kultúrtörténeti emlékhely közelében ér véget. Az itt található, a vaskorból származó halomsírok egy része viszonylag jó állapotban vészelte át az évezredeket, melyek látogathatóságát biztosítja a beruházás során megvalósított közcélú fejlesztés. Itt kialakításra kerültek: 860 méter hosszú sétaút, pihenőház, esőbeálló és tájékoztató táblák.

Az út ünnepélyes átadása során Gelencsér Attila, Somogy Megye Közgyűlésének elnöke kiemelte, hogy az ilyen és hasonló beruházások segítik a munkaerő és a családok helyben maradását, komfortosabbá teszik a vidéki életet. Hozzátette: sajnos van már néhány teljesen kihalt falu is Somogyban. Azért is van szükség az ilyen műszaki jellegű fejlesztésekre, hogy több elnéptelenedő falu ne legyen a megyében.

Barkóczi István vezérigazgató avató beszédében beszámolt a SEFAG Zrt. beruházási tevékenységéről, mely az utóbbi években felívelő pályán halad. 2014-ben a beruházások összértéke 1,4 milliárd forint lesz, melyből több mint fél milliárd forint közjóléti célokra fordítódik. Mint elmondta, a felújításnak több célja is van: egyrészt az értékőrzés, mivel ezt az utat szeretnénk a jövőben is használni. Másrészt közcélú szerepet is betölt ez az út, hisz ezen az úton keresztül a szalacskai illetve Kata-hegyi zártkertek könnyebben megközelíthetőek.

Az ünnepélyes avatáson Nagy András az MFB Zrt. Agrár Vagyonkezelési Igazgatóság igazgatója is méltatta az elért eredményeket, a hasonló jellegű beruházások fontosságát.

A program kulturális részében Major László a Kaposvári Erdészet erdőművelési ágazatvezetője mutatta be a zselici erdőben retjőző vaskori kelta halomsírok rövid történetét, keletkezésük és fennmaradásuk körülményeit, és a jövőben megvalósuló közjóléti bemutatásuk terveit, melyben az új szalacskai erdészeti út is nagy szerepet tölt be. 

További képeket az avatásról a Híralbumok képgalériában nézhet meg a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: SEFAG Zrt. Sajtóközlemény, Somogy TV, kapospont.hu, OEE/Erdészeti Lapok

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok/OEE, videó:Kapos TV

Hírszerkesztő: Nagy László