"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Sopron & Selmec 100

Sopron & Selmec 100

A Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Selmecbányáról Sopronba költözésének 100. évfordulója alkalmából rendezendő centenáriumi megemlékezés programtervezetének egyeztetésére, prof. dr. Náhlik András rektor meghívására, a Miskolci Egyetem küldöttsége, 2018. június 14-én, Sopronba érkezett.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar részéről Prof. Dr. Szűcs Péter dékán, Prof. Dr. Bőhm József egykori dékán és Dr. Ormos Tamás egykori dékánhelyettes, míg a Műszaki Anyagtudományi Karról Prof. Dr. Palotás Árpád Bence dékán vett részt a közös megemlékezés tervezetének kialakításán. A bensőséges hangulatú találkozón a Soproni Egyetem részéről, Rektor úr kérésére, Szemerey Tamás és Dr. Varga Tamás vett részt.

A Soproni Találkozó résztvevői személyesen is rendkívül sokat tettek és tesznek a Selmeci örökség, a hagyományok megőrzése és tovább örökítésé érdekében. Kifejezetten jó volt megtapasztalni, hogy a saját intézményük képviselete mellett, belső indíttatásból személyes ügyként kezelik a 100 évvel ezelőtti történésekre való közös emlékezést.

A résztvevők kifejezték, hogy a centenáriumi megemlékezés mindkét felsőoktatási intézmény számára rendkívüli lehetőséget teremt arra, hogy „ a saját fiatalság, saját hagyományában megerősödjön”. Ez a kivételes alkalom az önszerveződésnek is teret ad, „saját hagyományaink tiszta továbbvitelére sarkalhat”, és természetesen megemlítésre került az is, hogy „Diáknóták nélkül nincs hagyomány!” Felelősséget kell érezni és meg kell találni annak módját, hogy a Selmeci hagyományok nyomdokán a diákságot terelgetni, segíteni lehessen, mert az „örökség” így élhet tovább.

Az egyeztetés eredményeképpen az a megállapodás született, hogy a már elkészült soproni programtervezetet kiegészítve a miskolci programokkal, azok együttes képviseletére és a két intézmény képviselőinek kölcsönös részvételére kerül sor. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a centenáriumi megemlékezés kiemelt és kivételes alkalma lesz a Selmecbányán megrendezésre kerülő, „Selmec, Téged soha nem feledtünk!” két napos program és az oda vezető Nosztalgiavonatos érkezés.

A miskolci kollégák látogatásuk során megtekintették a Ligneum Látogatóközpontot és a Természeti Erőforrások Kutató Központot (NRRC). Szoros programszervezési együttműködés szándékával ért véget a találkozó.

Forrás: SOE

Fotók: SOE

Hírszerkesztő: Nagy László