"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Som-hegyi turistaház miniszterelnöki avatása a Pilisben

Som-hegyi turistaház miniszterelnöki avatása a Pilisben

Az Országos Kéktúra útvonalán fekvő turistaházak felújításának programja keretében a Pilisi Parkerdő Zrt. teljesen megújította a Som-hegyi Turistaházat. A Pilisszentkereszti-szurdok közelében fekvő, mintegy 70 millió forintos beruházással korszerűsített épületet 2013. október 29-én ünnepélyes keretek között Orbán Viktor miniszterelnök adta át.

125 évvel ezelőtt a pilisszentkereszti Klastrom-kútnál kezdődött a szervezett fővárosi turistaság története, amikor dr. Téry Ödön és Thirring Gusztáv a Pilis és a Budai-hegység turisztikai feltárásának céljával meglapították a Magyarországi Kárpát Egyesület Budapesti Osztályát. Azóta a Pilisi Parkerdő Zrt. évente több mint 15 millió látogatói napot regisztrál az ország legnépszerűbb kirándulóhelyévé vált környék erdeiben. Az erdőgazdaság idén a látogatói igények, a bakancsos turizmus megfelelő minőségű kiszolgálásának céljával indított fejlesztési programot, melynek egyik első eredménye a jeles évforduló évében a Som-hegyi Turistaház felújítása, amely a természetjárás történetének e jeles helyszínétől alig néhány kilométerre várja a látogatókat.

A 2013. október 29-én átadott Som-hegyi Turistaház eredetileg erdész szolgálati lakásnak épült az 1900-as évek legelején, és a későbbiekben is erdészházként funkcionált egészen az 1970-es évek végéig. Mivel vezetékes víz és áram hiányában az erdészek inkább a faluban kerestek szálláshelyet, a nyolcvanas évektől egy turista egyesület bérelte ki az Országos Kéktúra közelben futó útvonala mellett lévő épületet. Megfelelő források hiányában az elmúlt évtizedek alatt a ház mind műszakilag, mind felszereltségét tekintve erősen leromlott, felújításra szorult. A Pilisi Parkerdő Zrt. által megvalósított, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az erdőgazdaság saját forrásaiból finanszírozott nettó 70 millió forintos beruházás során az épület teljes tetőszerkezetét felújították, kicserélték a nyílászárókat, bevezették az áramot és a vezetékes vizet valamint gondoskodtak a szennyvízhálózat bekötéséről is. A kirándulókat kibővült szállástér, hideg-meleg vizes zuhanyzó, hangulatos veranda, valamint felújított konyha fogadja a fával fűtött épületben. Jelentősen megnövekedett a szálláshely befogadóképessége is, a földszinti szoba mellett a tetőtérben két kisebb szobát, valamint matracszállást hoztak létre, így akár harminc vendég is éjszakázhat a megújult épületben. A felújítás során gondoltak a sátorozókra, vándortáborozókra is: a korábbi fészer helyén létesített nyári vizesblokk és egy fedett terasz bárki által igénybe vehető, kényelmesebb környezetet biztosít. A fejlesztés részeként a házhoz vezető murvás utat is felújították, és a Pilisszentkereszti Szurdokban mintegy 200 méterre futó Országos Kéktúra nyomvonalától új jelzést készítenek. A felújításnak köszönhetően egy korszerű, a Pilisbe érkezők igényeinek és elvárásainak megfelelő turistaház fogadja a kirándulókat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. turistaház-felújítási programja része a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó erdőgazdaságok közjóléti fejlesztéseinek, melynek során saját forrásaik mellett tulajdonosi, és kisebb részben uniós támogatásra támaszkodva az erdészetek közel 1,8 milliárd forintot fordítanak turistákat fogadó szálláshelyek kialakítására. A Pilisben a program következő eredményeként november 13-án adják át Visegrád–Mogyoróhegyen a Makovecz Imre által tervezett, turista szállásként működő Jurta Camping fogadóépületet. Néhány héttel ezelőtt kezdődött meg Szentendre térségében a Kőhegyi turistaház felújítása, amelynek átadása 2014 tavaszára várható. Szintén idén ősszel kezdődik el a Pilisszentlélek közelében található Feketehegyi turistaház átalakítása, ezt az épületet 2014 tavaszától látogathatják a kirándulók. A Pilisi Parkerdő Zrt. turistákat szolgáló fejlesztései közül már látogatható az új Rám-szakadék Tanösvény. Zajlanak a felújítási munkák az Országos Kéktúra Pilis-Budai-hegységben futó 113 kilométeres szakaszán, ami a teljes útvonal mintegy tizedét jelenti. Mindezek mellett a közeljövőben kilátók építését, és a parkerdők megközelítését segítő parkolók kialakítását tervezi a főváros környéki erdőket kezelő erdőgazdaság.

Az avató, átadó ünnepségen készült fényképeket a Híralbumok galériában, a szövegkapcsolóra kattintva nézheti meg.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Nagy László

Hírszerkesztő: Nagy László