"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Vízben állnak az erdők Somogy megye déli részén

Vízben állnak az erdők Somogy megye déli részén

A lehullott rengeteg eső hátráltatja az ilyenkor szokásos fakitermelést Somogy megye déli részén. Sok helyütt sem vágni, sem szállítani nem tudnak. Kaszó környékén több helyütt is méteres mélységű kis tavakkal találkozhatunk ott, ahol útnak kellett volna lennie. A fák is hetek óta vízben állnak. A sár és a víz miatt sem az emberek, sem a nehéz munkagépek nem tudják megközelíteni ezeket a területeket.

Vereczkey Márton, a Kaszó Zrt. kereskedelmi osztályvezetője: "A legrosszabb a helyzet talán a laposabb, éger termőhelyeken alakult ki. Ezeken egyáltalán nem tudunk fát termelni, mert elsüllyednek a gépeink. Ráadásul, ha mégis rámennénk az átázott földre, akkor hatalmas károkat okoznánk a talajban is."

A Mecsekerdő Zrt. somogyi területén is hasonló a helyzet. Az ottani erdészek azt mondták: ez akár átmeneti tűzifahiányt is okozhat, mivel a környéken élők mindig a lehető legközelebb fekvő erdőből vásárolják a tűzifát. A sok csapadék nemcsak a fakitermelést, hanem az erdőtelepítési munkálatokat is hátráltatja. Pedig a faültetést már most el lehetne kezdeni, hiszen áprilisban már sokszor nem alkalmas rá az időjárás a meleg miatt.

Forrás: KaposPont

Fotók: KaposPont

Hírszerkesztő: Nagy László