"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A sok csapadék miatt járhatatlanok az erdei utak Somogyban

A sok csapadék miatt járhatatlanok az erdei utak Somogyban
A sok csapadék miatt az erdei utak feláztak és több helyen járhatatlanná váltak. Van olyan somogyi terület, ahol nem tudják kitermelni a fát, mert szinte tavak alakultak ki.
 

– Ha sokáig marad a csapadékos idő a fa kiszállítása nagyon nehézkes lesz – mondta el Galamb Gábor. A Kaszó Zrt. vezérigazgatója hozzátette: több helyen felázott a talaj, januárban volt egy hét amikor egyáltalán nem tudtak bemenni az erdőbe.

– Úgynevezett forwarderekkel próbálunk dolgozni, amikor a hagyományos gépekkel már nem lehet – tette hozzá Galamb Gábor. – A speciális erdészeti traktorok előnyösek a hegy- és dombvidéki kiszállításhoz.

Leginkább kocsányos tölgyet termelnek ki, melynek hetven százaléka belföldre, a többi külföldre kerül, Olaszországba és Ausztriába is szállítanak. Továbbá termelnek még ki égert és csert is.

Víz alatt van több égeres területünk, ott egyáltalán nem tudunk fát kitermelni – mondta Mocz András, a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. tulajdonosa. – Ha mégis megpróbálunk rámenni, akkor vagy megsüllyedünk, vagy tönkretesszük az utakat.

Számukra az lenne az ideális, ha megfagyna a talaj, akkor rá tudnának menni a területre a gépekkel, vagy tovább enyhülne az idő és kiszáradna az átvizesedett talaj. Havi szinten 1500 köbméter tölgyet, égert, valamint fenyőt termelnek. Ezek zömét hazai feldolgozókban értékesítik. A sok csapadék nemcsak a fakitermelést, hanem az erdőtelepítési munkálatokat is hátráltatja. Pedig a faültetést már el lehetne kezdeni, hiszen áprilisban már – a meleg miatt – sokszor nem alkalmas rá az időjárás.

– Eddig még nem tapasztalunk tűzifahiányt – mondta Tóth Viktor bárdudvarnoki kereskedő. – Hiába enyhe a tél, sokan keresik a tüzelőanyagot, s van bőven készlet. Tavalyhoz képest mintegy harminc százalékkal drágább lett a tűzifa, most átlagosan a keményfa erdei köbméterben 23 ezer forintba kerül.

Forrás: sonline.hu

Fotók: sonline.hu

Hírszerkesztő: Nagy László