"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Vasdiplomát kapott Somogy megye legidősebb erdőmérnöke

Vasdiplomát kapott Somogy megye legidősebb erdőmérnöke

Kis Lajos Csurgón végezte a gimnáziumot, a tanulmányai első nyolc évét kitűnő eredménnyel zárta. Ezért Horthy Miklós-ösztöndíjban részesült, amellyel 200 pengő járt. Mindig erdőmérnök szeretett volna lenni, mert falusi gyerek volt, édesapja Somogyaszalóban volt tanító, a négy testvérével ott nőtt fel. A falu környékén a herceg Esterházy családnak volt erdőbirtoka, tőlük kapott ösztöndíjat az egyetemre. A József Nádor Műszaki Egyetem soproni Erdőmérnöki Karára vették fel. Közben azonban fordult a történelem kereke, és Rákosi ösztöndíjjal diplomázott.

A második világháború végén voltam első éves, de egy évig szünetelt a tanítás, mert az első-másodikos évfolyam bevonult a Hunyadi páncélgránátosokhoz, de én közben hazajöttem Somogyba. Mielőtt visszaindulhattam volna, december 6-án már benyomultak a szovjetek Somogyaszaló környékére, így megmenekültem attól, hogy harcolnom kelljen. 116-an voltunk elsősök, ebből csupán 16-an tértek vissza a harcokból, a többiek elestek vagy fogságba kerültek – mondta Kis Lajos.

Az egyetem befejezése után Somogyban maradt, az első munkahelye Somogyszob-Kaszópusztán volt, egy honvédségi erdő főmérnöke volt. Rokoni kapcsolatban állt Nagy Imrével, és amikor miniszterként Kaposváron járt, felkereste a családot. A beszélgetés után Kis Lajos a minisztériumba került, Nagy Imre titkárságára. Itt a káderek levelezését kellett ellenőriznie, ez volt a munkája, de hamarosan kérte az áthelyezését. Bejött ugyanis hozzá egy elvtárs, és azt mondta neki: nem bánja, ha stilisztikailag átnézik a leveleit, de a helyesírási hibáit hagyják benne, hogy a levelezőpartnerei lássák, itt proletárdiktatúra van.

Ezután a zamárdi, majd a kaposvári erdőgazdasághoz helyeztek. Amit papírokkal igazolni tudok, összesen 3417 hektár erdőt létesítettem a munkám során. Ez volt a szívügyem, új erdőket telepíteni. A kedvenc fám a bükk, és mindig arra törekedtem, hogy őshonos somogyi fákkal, tölggyel, bükkel, zselici hárssal népesítsem be a tájat. Ennek szenteltem az életem. A munkám utolsó tíz évében Budapesten minisztériumi főosztályvezetőként bíráltam el az egész országban nevelt facsemetéket. A feleségem, akit három éve veszítettem el, nem volt hajlandó végleg eljönni Kaposvárról, ezért nyugdíj után visszatértünk, hogy itt öregedjünk meg – mondta a legidősebb somogyi erdőmérnök.

A vasdiplomát Nyugat-magyarországi Egyetemtől kapta, mert az egyetemi tanulmányai után 65 év telt el. Kis Lajos még 90 évesen is teljesen egészséges, bár nehezen jár, mert középkorúként egy motorbalesetben lábsérülést szenvedett. Emiatt már nemigen tud kirándulni, csak az emlékeiben őrzi a somogyi erdőket.

Forrás: sonline.hu

Fotók: sonline.hu

Hírszerkesztő: Nagy László