2018. 07. 22. Ma Magdolna, Mária, Magda névnapja van. Pontos idő: 16:02
Ágazati, szakmai hírek

Somogyban van elég tűzifa | 2018-01-25

Folyamatosan növekszik az ár, stagnál a kereslet

Jelentősen nőtt a tűzifa ára januárban Somogy megyében. A vásárlók nem minden fakereskedőnél találnak akácfát, de a megbízható tüzépeken nincs hiány ebből a fajtából sem.

Mivel még mindig nem volt komolyabb hideg a mostani télen, elmaradt a nagyobb tűzifaroham eddig a somogyi tüzépeken. Egy kaposvári kereskedő a megyei lap érdeklődősére elmondta: nagyjából folyamatosan ugyanaz a vevői kör rendel nála. Tapasztalata szerint nem nőtt a forgalom, inkább stagnált a vásárlói kedv.

A lap arra is rákérdezett, milyen árakkal lehet számolni, ha az ember fel akar készülni az évszakban még bőven lehetséges nagyobb hidegekre. – Akácot egyáltalán ne is keressünk, mert nagyon nehéz beszerezni – mondta a kereskedő. – Ha lesz is akác, akkor 3400 forintos mázsánkénti árral kell számolni. Vegyes tűzifát azonban be lehet szerezni, ebben van: bükk, tölgy, cser, sőt, még gyertyán is. Az ára valamivel kedvezőbb az akácnál, 3100 forint mázsánként. Az árak január elsejével emelkedtek, mert már most drágábban adják az alapanyagot a fakitermelők.

Nagyon felment a tűzifa ára – összegezte a helyzetet Paár Károly. – A legnagyobb probléma szerintem az általános forgalmi adóval van. Tehát a lakosságnak azért drága a fa, mert túl sok áfa terheli. Nem a vadhús és a hal adóját kellett volna csökkenteni, hanem a tűzifáét.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1996 óta folyamatosan növekedett a fűrészlet tűzifa ára. Évente átlagosan maximum kétszáz forinttal drágult 2007-ig. Újabb nagyobb emelkedés pedig csak tavaly következett be, amikor tíz év után ismét jelentősen drágult a tüzelő. 2016-hoz képest a száz kilogramm fűrészelt tűzifára vetített ár csaknem 400 forinttal került többe. S ráadásul még emeltek az idén januárban is egyes kereskedők.

Ezzel együtt azt fontos tudni, hogy habár folyamatosan többe kerül a fa, még mindig ez a legjobb fűtőértékű tüzelőanyag, s a lakosság körében továbbra is a legkedveltebb. Ezt bizonyítják a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal 2015-ös adatai is. Ez alapján a magyar lakosság 17,4 százaléka távfűtéssel, 20,7 százaléka központi gázfűtéssel, 21,5 százalékuk pedig fával, helyiségfűtéssel oldotta meg a hőellátást otthonában.

Somogyban van elég tűzifa
Forrás: Sonline
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Ünnepi közgyűlés az OEE 149. Vándorgyűlésén - videók!

Ünnepi közgyűlés az OEE 149. Vándorgyűlésén - videók! | 2018-07-05

Köszöntők, beszédek, megemlékezések


Az OEE Erdészcsillag Alapítvány felhívásai

Az OEE Erdészcsillag Alapítvány felhívásai | 2018-07-05

Szociális támogatás és ösztöndíj


Kondor Endre búcsúztatása

Kondor Endre búcsúztatása | 2018-07-04

A Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra


Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben

Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben | 2018-07-18

Az erdei gyümölcsök szedésekor is oda kell figyelni az alapvető szabályokraMegújult a fahíd a Nagy-Mély-völgyben

Megújult a fahíd a Nagy-Mély-völgyben | 2018-07-17

Turistákat szolgáló fejlesztés a Mecsekben
Imperial22 futárszolgálat