"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tizenegyedik alkalommal rendeztek Vadgasztronómia fesztivált Soponyán - képgaléria!

Tizenegyedik alkalommal rendeztek Vadgasztronómia fesztivált Soponyán - képgaléria!

A soponyai vadgasztronómiai találkozó történetében új időszámítás kezdődik, hiszen az idei évben már Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivállá bővült az évek óta nagy sikerrel megrendezett esemény. A rendezvény célja a hazai vadhús fogyasztás népszerűsítse, valamint a hazai feldolgozású vad megismertetése és megszerettetése az emberekkel.

A találkozó, kilépve az országos randevú keretei közül, az idén a határokon túlra is nyitott, és az új keresztségben a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál nevet viselte. A nemes hagyományt követve, az erdő szeretete és a vad tisztelete kötötte össze a tizenegyedik vadgasztronómiai fesztivált és annak minden résztvevőjét szombaton, az ökoturisztikai centrumban.

Köszöntőt mondott Majoros Gábor, a Vadex Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója és Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, a fesztivál háziasszonya. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a házigazda társaság megyei közjóléti és egyéb szerepvállalásairól szólt.

Megnyitójában Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára kiemelte: a fesztivál nemcsak a magyar erdész- és vadásztársadalom egyik kiemelkedő eseménye, hanem minden, a vadászkultúra, a vadgasztronómia és a helyi kulturális örökség iránt érdeklődő látogató számára is nagyszerű program.

A vadhús jelentős többletértéket magában hordozó keresett export árucikk, egyben az élelmiszeripar egyik jelentős, speciális alapanyaga, igazi delikát és prémium termék. A jövőben az ágazat szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, hogy a vadhús-értékesítés elsősorban az országon belül történjen meg, és hogy a fogyasztó - legyen külföldi vagy magyar - a feldolgozott vadhúst a magyar vad fogalmával tudja azonosítani – hangsúlyozta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a rendezvényen.

Az államtitkár felidézte: a módosított jogszabályi rendelkezések egy új és a mai korhoz jobban igazodó, de az évszázados vadászati hagyományokat fenntartó és megőrző vadgazdálkodás alapjait teremtik meg, ahol a vad a természet része, megújuló természeti erőforrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. Az új jogszabályi rendelkezések a gyakorlati életben szilárdabban helytálló vadgazdálkodási és vadászati tevékenységet tesznek lehetővé, mindemellett segítik hivatásos és a természetszerető sportvadászokat – folytatta a tárca államtitkára.

Egyetlen gasztronómiai fesztivál sem múlhat el főzőverseny nélkül. Az idén hatvanöt csapat szállt ringbe a kitüntető Erdei Ételek Mestere címért. A zsűri nyolc avatott szakértő tagja délben indult értékelő útjára. Végül nyolc kategóriában hirdettek győztest, az Erdei Ételek Mestere (a legjobbak legjobbja) cím az Isaszegi Vadászház különítményének dukált őzkölteményükért.

A rendezvényen készített további fényképeket a szövegkapcsolóra kattintva a Híralbumok képgalériában nézheti meg!

Forrás: FM Sajtóiroda, feol.hu

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László