"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Soproni erdésztanulók versenyeztek Ausztriában

Soproni erdésztanulók versenyeztek Ausztriában

Hófedte dél-tiroli hegyek, láncfűrészek morgása és fantasztikus hangulat. Legrövidebben talán így lehetne összefoglalni a 13. Erdészeti Tanulók Európa-bajnoksága öt napját, amelyet 2014. május 21-25. között rendezett meg Fürstenburg erdészeti iskolája.

Összesen tizenöt ország jól felkészült négy fős csapatai mérték össze elméleti tudásukat, terepi tapasztalataikat és technikai felkészültségüket. Hazánk erdészeti középiskoláit, a 2013. évi hazai szakmai versenyeken elért eredményeknek köszönhetően, a soproni NymE Roth Gyula Szakközépiskola ötödéves tanulóinak csapata képviselte.

Verseny az idővel, eddig ismeretlen feltételek mellett. A hazai versenyeknek köszönhetően a csapat már összeszokott, de az EB eredményei azt az intenzív két hónapos felkészülést tükrözik, amely során szimuláltuk a várható versenyhelyzeteket. A felkészülés a célként kitűzöttnél jobb pontokat, titkon remélt eredményt hozott, jobbat mint az elmúlt 10 év korábbi magyar eredményei.

A dél-tiroli faállományok 1500 méteren “kicsit” mások és a fűrészlánc fogai is másképp “harapják” az esztergált lucfenyő rönköt. A meglepetéseket a helyiek és a versenytársak egymás felé forduló baráti érdeklődése és kölcsönös megbecsülése feledtette versenyzőinkkel. A versenyszervezők is nagy érdeklődéssel és barátsággal fogadták az újonnan résztvevő magyar csapatot.

A kitűzött célt, mind csapatban, mind az egyéni versenyszámokban elérték a magyar versenyzők. Csapatban az utóbbi évek legnagyobb magyar pontszámával és legjobb 9. technikai- és 10. összesített helyezésével végeztek. Külön elismerés illeti meg a csapattagokat, Gubicza Gábor 4. és Szalai Dániel 9. helyezetteket, a szerelés versenyszámban elért eredményükért. Viserálek Martint 22 másodperces gallyazásáért és Péja Csabát kiegyensúlyozott teljesítményéért, amellyel mind értékes pontokat gyűjtöttek.

A verseny során rengeteg új információval, gyakorlati tapasztalattal és máshol nem megszerezhető tudással bővült a csapat és a felkészítő tanárok repertoárja. Már új célok lebegnek a mondhatni profivá érett csapat szeme előtt: tanulni hibáinkból, tökéletesíteni technikáinkat, újra kivívni a következő EB-n való szereplés lehetőségét és előrébb lépni az európai élmezőnybe. Köszönhetően támogatóinknak és segítőinknek, kiváló technikai és elméleti feltételek adottak, rajtunk múlik, hogy az EB-n szerzett tudást mennyire tudjuk kamatoztatni.

Köszönjük mindazok segítségét, akik hozzásegítettek és a jövőben is támogatnak céljaink elérésében!

További részletes információk: 13th European Championship of Forestry Skills - http://www.forestry-skills.it

https://www.facebook.com/forestryskills


Forrás: NymE Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola

Szerző: Dr. Takács Viktor , Szabó György

Fotók: NymE Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola

Hírszerkesztő: Nagy László