"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Német precizitás és robosztusság - STIHL láncfűrészek

Német precizitás és robosztusság - STIHL láncfűrészek

Azért, hogy Ön a munkáját minél biztonságosabban és kényelmesebben végezhesse, mi a gépeinket a már megszokott magas STIHL igényességgel fejlesztjük.” – mondta Dr. Nikolas Stihl, a STIHL tanácsadó testületének elnöke, az alapító Andreas Stihl unokája. Az innováció szó számukra többet jelent, mint egy divatos kifejezés. Ennek élnek közel 90 éve, mióta Andreas Stihl 1926-ban saját kezűleg építette meg az első motoros fűrészt.

A STIHL fűrészek között, a robusztus tervezésű, univerzális felhasználású gépeket kifejezetten mezőgazdasági munkák elvégzésére alkották. Akár fa építőanyagok vagy tűzifa darabolásáról illetve, a faállomány gondozásáról van szó, e teljesítményosztály gépeivel a legkülönfélébb munkák végezhetők el hatékonyan. Gazdáknak, profi kertészeknek és ácsoknak az MS 271 és 291 lehet ideális választás a benzines motorfűrészek közül. Ezek mindegyike QuickStop láncfékkel van ellátva és már teljesítményük is alkalmas a komolyabb famunkákhoz. Az 50-55,5 köbcentiméter lökettérfogatú motorokkal (2,8 kW) már a legtöbb fán átvágják magukat. 5,6 kilogrammos tömegük miatt mindkét modell hosszú időtartamon át használható egyfolytában.

Az MS 311 és MS 391 fűrészek nagyteljesítményű 3,1-3,3 kilowattos motorjai kíméletlen erőt adnak le a 40 centiméteres vezetőlemezekre. Ez a hatékonyság a tájépítéshez és fa építőanyag feldolgozáshoz gyártott típusok között a csúcskategóriát képviseli. Kézre álló, nagy erejű motorfűrész mindazok számára, akik minél nagyobb teljesítményt és kiváló kezelési kényelmet kívánnak meg gépeiktől. Fellelhető mindkettőben a dekompresszor-szelep, lehetővé téve, hogy az indításnál a hengerekben található sűrített keverék egy része távozzon. Ezzel a berántáshoz szükséges húzóerő a kötélen jelentősen csökken, kímélve a kezelő személyt és az eszközt. A mennyiségszabályozós olajpumpával a helyzethez igazodva bármikor pontosan szabályozható az olaj adagolása. Magas forgatónyomaték áll rendelkezésre széles fordulatszám-tartományban, akár 20 százalékkal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztással a 2-MIX technológia nélküli elődhöz képest. A STIHL karburátor-előfűtéssel felszerelt fűrészeivel hideg időben sem lehet probléma!

Mára szinten minden benzines fűrészünket saját fejlesztésű 2-MIX technológiájú motor hajtja. A gondos tervezés akár 20 százalékos üzemanyag-megtakarítást és 70 százalékos kipufogógáz-kibocsátás csökkenést eredményezett a korábbi 2-MIX technológia nélküli elődhöz képest. Hosszú élettartamú, előleválasztásos légszűrőrendszerüknek köszönhetően lényegesen hosszabb időközönként kell csak a szűrőt tisztítani. A STIHL fejlesztő mérnökei különösen nagy figyelmet fordítanak a felhasználókra is. A motorfűrész által keltett rezgések hosszú távon a kézben és a karban keringési problémákhoz vezethetnek. Ennek megelőzésére tervezték bele minden modellbe a STIHL kiváló antivibrációs rendszerét, mely a fogantyúknál fellépő, a robbanómotor és a mozgó alkatrészek által keltett rezgéseket jelentős mértékben csökkenti. A biztos és komfortos kezelés érdekében a gépek funkcióinak - mint hideg- és melegindítás, üzemelés és leállítás - irányítása egyetlen kar segítségével történik. Tehát a kéz mindig a fogantyún maradhat.

Az egyik legkiemelkedőbb ár-érték arányú, igen sokoldalú univerzális fűrész az MS 261 C-M. Takarékos és környezetkímélő üzemeltetés jellemzi. Az M betű a STIHL M-Tronic elektronikus motorvezérlését jelöli, amely számos egyéb funkciója mellett automatikusan felismeri, hogy hideg- vagy melegindításra van szükség, következésképp a kombinált karon mindössze egyetlen indítási pozíció van. Az üzemanyagadagolás mindig az igényeknek megfelelően történik. M-Tronic technológiával hidegindítás alkalmával is azonnal teljes erővel munkához láthat. Ebben a fűrészben egybe vannak olvasztva a korábban említett technológiai fejlesztések, ekképpen a STIHL egyik legkedveltebb konstrukciója lett a középső teljesítmény-osztályból.

A STIHL piacvezető a motoros fűrészek kategóriájában és többet jelent a dolgozók, épületek, gépek összességénél. De ugyanígy több a termékek előállításánál is. Egy vállalat, a cég véleménye szerint elsősorban olyan emberek erős és egymásra számító közössége, akik közösen dolgoznak a célok elérésén. Ebből a filozófiából profitálhat mindenki, aki a világon legtöbbet eladott láncfűrészeinek egyikével kel fel nap mint nap, indul munkába és dolgozik. Gyártmányaik hatékonyságával és megbízhatóságával a hobbi kertészek, a mezőgazdák, építőipari dolgozók és erdészek egyik legkedveltebb márkája lett. Egy ilyen gépet, melynek értékállóságát a gyártó legfőbb céljának tűzte ki, hosszú távra érdemes megvásárolni. A STIHL szervizszolgáltatásaival és szakképzett eladóival biztosítja termékei folyamatos karbantarthatóságát, alkatrész ellátását. Eredeti STIHL fűrészek kizárólag STIHL szakkerekedésekben kaphatóak, így minden vásárló közvetlen kapcsolatba kerül a céggel és kapja meg a karbantartáshoz szükséges segítséget. Így apáról fiúra, majd unokára öröklődik a fűrész és természetesen a fa megmunkálásának minden tapasztalata.

Forrás: Andreas STIHL Kft.

Fotók: Andreas STIHL Kft.

Hírszerkesztő: Nagy László