"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kaposváron csaptak össze az ország legjobb favágói - megvédte címét az ÉSZAKERDŐ Zrt. csapata

Kaposváron csaptak össze az ország legjobb favágói - megvédte címét az ÉSZAKERDŐ Zrt. csapata

Óriási küzdelemben megvédte bajnoki címét az Északerdő Zrt. 1-es számú csapata 2014 szeptember 27-én szombaton, Kaposváron a 13. STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat döntőjében. A Horváth László, Gerőcs János, Kiss Attila, Lengyel Lajos négyes szenzációs időeredménnyel, hibapont nélkül szerezte meg az első helyet és a vele járó 600 000 Ft-os fődíjat.

A döntőben 40 csapat 160 versenyzője mérte össze tudását és erejét, a folyamatos koncentrációt, kitartást, ügyességet és roppant erőt kívánó versenyszámok teljesítése közben. A csapatok a döntőt megelőző 5 regionális elődöntő során kvalifikálhatták magukat a végső megmérettetésre, ahol a szoros versenyeredmények miatt az utolsó pillanatban derült csak ki, hogy ki lesz a legjobb a legjobbak között.

A versenyszámok során a feladat végrehajtásának sebessége fontos ugyan, de sok hibapontot szerezhet – és ezzel az eredménytábla végére sodorhatja magát – az, aki nem tartja be a szigorú szabályokat. A büntetőpontok nagysága a pontosságra és ezáltal a balesetek megelőzésre ösztönöz, hiszen a mindennapi gyakorlatban, a világ legveszélyesebb szakmájában sokszor az ember élete múlhat egy rossz döntésen vagy egy hibásan végrehajtott munkafázison.

Sokan azt gondolnák, hogy favágás kizárólag „férfias játék”, de ez nem teljesen van így. A mezőny nagy része természetesen férfiakból állt, de sokuk irigykedve nézte Czirók Bianka Boglárka teljesítményét, aki a Szombathelyi Erdészeti Zrt. csapatának tagjaként 3 férfi csapattársával a 2. helyen végzett. Ami a korösszetételt illeti, az sem tekinthető homogénnek. A versenyzők közül a legfiatalabb 19, míg a legidősebb 61 éves volt.

A STIHL által szervezett versenysorozat célja, hogy a versenyeken való részvétel és az arra történő felkészülések során erősítse a fakitermelők képzettségét és növelve a munkabiztonságot csökkentse a balesetek számát. A világversenyeken elért jó eredmények mellett jól bizonyítja a verseny fontosságát, hogy a tavalyi évhez képest a mindennapi erdei munkát rendkívül jól szimuláló kombinált versenyszámban (kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, darabolás, hasítás, sarangolás) javultak az átlagos időeredmények és csökkentek a hibapontok. A technikai jellegű „szerelés” versenyszám átlagos időeredményei a versenyszabályok megváltozása miatt nem mérhetők össze közvetlenül a tavalyi eredményekkel, de fontos, hogy az átlagos hibapont itt is 60%-kal csökkent.

A STIHL hosszú évek óta megkülönböztetett figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra. A versenysorozat megszervezése mellett a legújabb technológiák bemutatásával, különböző tréningekkel, szakmai roadshow-kal és a magyar fakitermelő válogatott állandó támogatásával folyamatosan részt vállal az erdészetben és más ágazatokban (pl. tűzoltóságok) végzett munkák biztonságossá tételében. Mint minden évben, a versenyben résztvevő csapatok tagjai idén is ingyen védőfelszerelést kaptak, ezzel is hozzájárulva a biztonságos munkakörülmények megteremtéséhez.

További információk és a kaposvári döntő végeredményei megtekinthetőek az Andreas STIHL Kft. honlapján.

A kaposvári döntőről további képeket a Híralbumok képgalériában nézhet meg a szövegkapcsolóra kattintva.

13. Országos STIHL Fakitermelő Banokság - végeredmény

  • 1. helyezett (600 000 Ft) Északerdő Zrt. 1-es csapat
    - Horváth László
    - Gerőcs János
    - Kiss Attila
    - Lengyel Lajos
  • 2. helyezett (480 000 Ft) Szombathelyi Erdészeti Zrt.
    - Szalay Miklós
    - Imre József
    - Németh Péter
    - Czirók Bianka Boglárka
  • 3. helyezett (360 000 Ft) - Dalerd Zrt. / Nagy István
    - Bozsó Zoltán
    - Zsótér Zoltán
    - Mészáros Gergő
    - Strubel József

Forrás: Andreas STIHL Kft.

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László