"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Az enyhe és csapadékszegény tél után hamar megérkeztek az első tavaszias napok. Az emberek jelentős része ilyenkor a szabadba vágyakozik. Van, aki a kertet takarítja, csinosítja, van, aki bakancsot húz és kirándulni indul. Mindkettő felfrissíti a testet és a szellemet, azonban nem szabad elfeledkezni a tűzvédelmi szabályok betartásáról, annak érdekében, hogy ne veszélyeztessük embertársainkat, ne okozzunk anyagi kárt.

A vegetáció tüzek alakulását két jelentős körülmény befolyásolja, az időjárás és az emberi tényező. Az időjárási körülményeket nem tudjuk befolyásolni, amint beköszönt a viszonylagos szárasság, azonnal megugrik a szabadtéri tűzesetek száma. Ennek pedig csak egy oka lehet, az emberi tényező. Ezen belül előfordul szándékos tűzokozás, mindennapi szóhasználatban gyújtogatás, és gondatlanság is. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a tűzterjedést sem, amelyet jelentős mértékben befolyásol a szabad területek állapota. Az elhanyagolt, gazzal benőtt részeken, főleg ha szél is társul mellé nagyon gyorsan terjednek a lángok.

A tűzgyújtás szabályai a tavalyi esztendőhöz viszonyítva az idei évben sem változtak. A tűzvédelmi hatóságok továbbra is rendszeresen ellenőrzik a betartásukat, a szabálysértők pedig szankciókra számíthatnak, amelyek között a helyszíni bírság is megtalálható. Az alábbiakban azok az egyszerű, mindenki által könnyen betartható szabályok következnek, amelyek alkalmazásával megvédjük embertársainkat és környezetünket a tűz pusztításától.

A tűzgyújtás szabályai erdőterületen
 
Az erdőgazdálkodók kötelesek a turisztikai célpontnak számító parkerdők területén állandó és biztonságos tűzrakóhelyeket kialakítani. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodónak kell karbantartani, és a tűz elleni védelemről is gondoskodnia kell. A kialakított tűzrakóhelyen a tűzvédelmi előírások betartása mellett bárki jogosult tüzet rakni.
 
Az előírások a következők

- a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre;
- a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, ide értve a parazsat is;
gondoskodni kell a tűz eloltására alkalmas eszközökről, anyagokról, pl. víz, homok, lapát, amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani,;
- amennyiben már nincs szükségünk a tűzre, azonnal el kell oltani, és meg kell győződni róla, hogy valóban kialudt, távozás előtt takarjuk be földdel a hamut.
Az erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó égetésre csak az erdőgazdálkodó – annak hiányában az erdő tulajdonosa – írásbeli engedélye birtokában lévő személy jogosult. Az erdőgazdálkodási tevékenység keretében végzett égetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül, amelyet az illetékes tűzoltósághoz előzetesen be kell jelenteni. Az erdőterületen végzett égetés részletes szabályait a 4/2008 (VIII. 1.) ÖM rendelet 9. § tartalmazza. Védett természeti területen lévő erdőben – a kijelölt és a kiépített tűzrakóhely kivételével – tűz gyújtásához a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.
 
 
Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság és/vagy az erdőgazdálkodásért felelős miniszter TŰZGYÚJTÁSI TILALMAT rendelhet el. Ilyenkor a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos a tűzgyújtás az erdőterületeken, valamint a fásításokban, továbbá ezek kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon. A tilalom kiterjed a vasút és közút menti fásításokra, beleértve a parlag- és gazégetést is. A jogi szabályozás és az ehhez kapcsolódó tűzgyújtási tilalom az erdők és fásítások környezetére értendő, de a tűz keletkezésének és terjedésének fokozott veszélye miatt ebben az időszakban sehol nem javasolt az égetés, a tűzgyújtás. A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. A tűzgyújtási tilalomról az országos és megyei közszolgálati média is tájékoztatást ad, az erről szóló határozatot és térképet az érintett hatóságok a hivatalos honlapjukon közzéteszik. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él! Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu weboldal, valamint az onnan is elérhető szakmai honlapok is tájékoztatnak, amelyeken az aktuális állapot látható.

Avar és kerti hulladék égetése 
 
A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit és körülményeit. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.
 
Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Ezeknek a nyílt lángú berendezéseknek a használata során az ingatlanon belül is be kell tartani az általános égetési szabályokat.
 
Ezek röviden a következők:
- a tűzgyújtáshoz csak olyan akcelerátort − a gyulladást és az önfenntartó égést elősegítő anyagot − használjunk, amelyet erre a célra gyártottak, alkalmazása során tartsuk be a használati utasítást;
- a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, ide értve a parazsat is; gondoskodni kell a tűz eloltására alkalmas eszközökről, anyagokról, pl. víz, homok, lapát;
- amennyiben már nincs szükségünk a tűzre, azonnal el kell oltani, és meg kell győződni róla, hogy valóban kialudt.
 
A növényi vegetációkban pusztító tüzek keletkezési oka döntő többségében emberi cselekményekre vezethetőek vissza. Ezek között egyaránt megtalálható a gondatlanság és a szándékosság is. A megelőzés leghatékonyabb módszere a szabályok betartása, a felelősségteljes magatartás. A tüzet felügyelet nélkül hagyni, az égő cigarettacsikket eldobni egy másodperc, eloltani száz óra, helyreállítani száz év.

Kérjük Ön is segítse az erdészek és a katasztrófavédelem munkáját és figyeljen az alábbiakra:

Soha ne dobjon el cigarettacsikket!
Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtson tüzet!
Amennyiben már nincs szüksége a tűzre gondosan oltsa el, használjon hozzá vizet, és/vagy legalább öt centiméter vastagságú földréteggel takarja be az égett anyagmaradványokat, ellenkező esetben a feltámadó szél kifújja a parazsat és tűz keletkezik!
A kertben is csak akkora tüzet rakjon, amelyet ellenőrzése alatt tud tartani, szükség esetén azonnal el tud oltani, és amiből a szél nem tud izzó zsarátnokokat továbbvinni!
Mindig tartsa be a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó szabályokat!
A szabadtéren lévő tüzet soha ne hagyja őrizetlenül!

Forrás: szekesfehervar.hu

Fotók: videók:Országos Tűzmegelőzési Bizottság

Hírszerkesztő: Nagy László