"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fűrészt ragadtak a szakmunkás tanulók Szőcsénypusztán

Fűrészt ragadtak a szakmunkás tanulók  Szőcsénypusztán
Az elmélet után a gyakorlatban is bizonyítottak erdőművelésben a leendő szakemberek. Szőcsénypusztán az ország legjobb tanulói ültek munkagépre, ragadtak fűrészt. Akik pedig kiemelkedően szerepelnek, a szakmunkás bizonyítványukat is előbb megkapják.

Dolgozik a munkagép Szőcsénypusztán. Diákok végzik az erdőgazdálkodási feladatokat. A szakma kiváló tanulója országos versenyben öt csapat küzd az elsőségért. Az elmélet után csütörtökön a gyakorlatban is bizonyíthattak a leendő erdőgazdálkodók.

Huszti Gábor, igazgatóhelyettes, Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola: Fakitermelés folyik, fakitermelésnek mindegyik munkaműveletét kell a gyerekeknek produkálniuk, aztán van egy úgynevezett gallyazás, darabolás munkaművelet. Van közelítési művelet is, ahol gépkezelési gyakorlatot hajtanak végre.

Emellett az erdőműveléshez szükséges tisztítási feladatok is vártak a diákokra, akiknek a vadgazdálkodás alapjaiból is számot kell adniuk. Munkájukat zsűri pontozta. De nemcsak a szakemberek, hanem társaik, segítőik is értékelték a versenyzőket.

Németh Krisztián, Mátrafüred: Ügyes volt, de néha azért el-elmulasztott pár dolgot, amúgy én elégedett vagyok vele. A zsűri azonban számol, mér és ez alapján pontoz. A fűrész zajától is hangos volt az erdő. Ebben a versenyszámban is a pontosság számított, de a gyorsaság is döntő szempontnak bizonyult - mesélték a versenyzők. Szilágyi Antal, Hajdúböszörmény - A szerelés meg a darabolás az jó, a darabolás az 91 pontos lett, a szerelés az 33 másodperc, szerintem tökéletes.

A szakmai kiváló tanulója versenyen elért eredmény függvényében a legjobban teljesítő diákok megkapják szakmunkás bizonyítványukat is.

Forrás: Somogy TV

Fotók: Somogy TV

Hírszerkesztő: Nagy László