"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Szarvasgomba a figyelem fókuszában

Szarvasgomba a figyelem fókuszában

Sokat jelent a földalatti gombák érdekes világának ismertté válása útján az elmúlt héten megtalált, és azóta a legjobb helyre került rekord méretű nyári szarvasgomba.

A NEFAG Zrt. számára különösen örömteli, hogy a hatalmas méretű gomba nyomán ismertté vált sokak előtt, hogy a kezelésünkben lévő állami erdőterületeken mennyire jó életfeltételeket találnak ezek a kevéssé ismert gombák. Reményeink szerint ezáltal egy kicsit az „erdészkedésünk” sokrétűségére is ráirányul a figyelem és sokak számára kézzelfoghatóbbá válik az a tény, hogy az egész erdei életközösség a munkánk tárgyát képezi. Hosszú évek sok munkája fekszik abban, hogy megteremtődjön az esélye annak a véletlennek és szerencsének, hogy ekkora gomba teremjen. Sajnos az ilyen jellegű munkálkodások a közjóléti és erdőgazdálkodási munkák árnyékából ritkán tudnak előlépni.

A világrekord mérettől kevéssel elmaradó méretű gomba irányította a Jászság termőterületeire az egyik legismertebb hírügynökség munkatársait is, akik helyszíni forgatással egybekötötten állítanak össze híranyagot a gombászás különlegesnek tekinthető ágáról, a szarvasgomba gyűjtésről. Az előző délutánon néhány óra alatt lezúdult közel 50 mm csapadék, és a nyomában kialakult sárviszonyok sem szegte lelkesedését a tudósítás készítőinek. Mindenki örömére a gombakereső kutyáknak sem, így várhatóan sikerült megfelelő betekintést engedni ebbe a különleges világba.

Forrás: NEFAG Zrt.

Fotók: tankonyvtar.hu

Hírszerkesztő: Nagy László