"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Százmilliókat gyűjtögettek

Százmilliókat gyűjtögettek

A Magyar Idők kérésére elkészített kimutatás szerint augusztus végéig több mint 12 millió forint adóbevétellel járultak hozzá az állam kiadásaihoz azok a magánszemélyek, akik szabadidejükben, alkalmi jelleggel vadon gyűjtött csigát, gombát, medvehagymát, bodzavirágot, levendulát vagy más, nem védett növényt adtak el a felvásárlóknak. - Az év elején lépett életbe az az adószabály, amely igyekezett megkönnyíteni a keresetüket gyűjtögetéssel kiegészítők helyzetét - mondta lapunknak a NAV szóvivője.

Kis Péter András emlékeztetett rá: ha a gyűjtő személy nem egyéni vállalkozó és nem is őstermelő, akkor az adót idén már a felvásárló számítja ki, és le is vonja abból az ellenértékből, ami az összegyűjtött áruért jár. A felvásárló a bevallásról is gondoskodik, a gyűjtőnek tehát semmilyen kötelezettsége nincs. Az új szabály szerint a portéka ellenértékének 25 százaléka számít adóügyi értelemben jövedelemnek, vagyis e részre számítandó fel a 15 százalékos jövedelemadó. Mivel nyolc hónap alatt 12,7 millió forint közteher folyt be, így kiszámítható, hogy a gyűjtögetéssel foglalkozó személyek együttesen 340 millió forintot kaptak a csigák, a gombák és a különféle növények leadásakor.

Jó szezont zárhatnak idén a szarvasgomba gyűjtésével foglalkozó magánszemélyek is. Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke lapunknak elmondta: a csapadékos időjárásnak köszönhetően az idén mennyiségben és minőségben is jó a hazai szarvasgombatermés, az előzetes becslések szerint a fagyok beálltáig mintegy 20 tonnányit szedtek össze a honi erdőkben. Az ár minden évben nagyban függ a minőségtől, az azonban elmondható, hogy e tevékenység jól jövedelmező elfoglaltságot jelent - természetesen, ha az igyekezet megfelelő szaktudással párosul. Napjainkban hozzávetőlegesen 60-70 ezer forint körüli összeget fizetnek a felvásárlók egy kiló szarvasgombáért.

Itthon - becslések szerint - kétszázan foglalkoznak szarvasgomba gyűjtéssel, a legtöbben egymaguk járják az erdőt. Helyzetüket megnehezíti, hogy a gombászás szabályozása nagyon bürokratikus. A vonatkozó rendelet szerint naplót kell vezetni, ahova pontosan le kell jegyezni a gomba fajtáját, mennyiségét, a megtalálás helyét. Ezt az érintettek nem minden esetben hajlandóak elvégezni, így a hazánkban begyűjtött gomba egy része feketén kerül a magyar vagy olasz tulajdonú felvásárlókhoz.

Forrás: Magyar Idők, FATÁJ Online

Szerző: Jakubász Tamás-Köpöncei Csilla

Fotók: MTI

Hírszerkesztő: Nagy László