"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Szigetközi Művészeti Alkotótábor

Szigetközi Művészeti Alkotótábor

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2014. október 9-14. között immáron hatodik alkalommal biztosított lehetőséget, nyugodt alkotó légkört tíz természet- és vadászfestő, illetve faragó művésznek a Szigetköz szívében, a Patkányosi vadászházban.

Közülük nyolcan (Iván István  és Kőhalmy Tamás Sopronból, Kovács Tibor Hegyfaluból, Egyházi Tibor Répcelakról, Fábián Dénes és Seres József Gödöllőről, Kalas András Somogy megyei Babócsáról, Bálint József csontfaragó a Csongrád megyei Tömörkényből) már többedszerre ismerősként jöttek vissza ide. Két Szegedről érkezett művésznek (Mráz Jánosnak és Simon Ferencnek) újdonság volt a helyszín, melybe rögtön beleszerettek ők is.

Limp Tibor erdészeti igazgató és csapata szokásos módon bejáró túrákra vitte a csapatot a Duna-ártér legszebb, leghangulatosabb részeire. Ez évben egy napon a szigetközi tájon kívül a szomszédos vidéket is megismerendő, kissé más élményeket is gyűjteni látogatást tettek a Hanságban is a Kapuvári Erdészet területére. Az itt szerzett benyomások is megjelentek a készült festményeken. Az idei év a szép őszi idő ellenére a nagy szúnyoginvázió miatt nem kedvezett a közvetlen az erdőben történő helyszíni alkotáshoz, így a művészek a túrák során készített fotók és szerzett emlékek alapján a vadászházba visszavonulva készítették el műveiket.

A tábort 14-én, szerdán este ünnepélyes összejövetel, majd egy együtt töltött vacsora zárta, ahol az alkotók bemutatták elkészült munkáikat a KAEG Zrt. vezetésének és a meghívott vendégeknek. A házigazdák nevében Orbán Tibor vezérigazgató és Limp Tibor erdészetvezető köszöntötte a művészeket, méltatták alkotásaikat. Megállapították és örömüket fejezték ki, hogy évről évre színvonalasabb alkotások készülnek.

A művészek is elmesélték a hét során szerzett élményeiket, tapasztalataikat, megosztották a közös alkotás örömét. Köszönetképpen a vendéglátásért, a kialakult szokásnak megfelelően minden művész egy-egy alkotását ajándékozta a társaságnak, melyeket a vendégek választottak ki, elmondva mindegyikről, hogy kinek miért melyik darab nyerte el ízlését.

Az ország különféle tájegységéből érkező résztvevők eltérő művészeti technikákkal alkottak, de abban egyetértettek, hogy a Szigetköz szépsége, lenyűgöző élővilága páratlan. A művészek megígérték, hogy az itt szerzett élményeikre építve, az emlékeikből a hosszú téli estéken még további gyönyörű alkotásokat kívánnak létrehozni, melyekkel méltóképpen tudják elvinni majd az itteni táj szépségének hírét mindenfelé a világba.

További képeket a Híralbumok képgalériánkban nézhet meg a szövegkapcsolóra kattintva!

Szerző: Greguss László Géza

Fotók: Greguss László Géza

Hírszerkesztő: Nagy László