"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Végéhez közeledik a Szigetköz ökológiai rehabilitációja

Végéhez közeledik a Szigetköz ökológiai rehabilitációja

Szeptemberre befejeződik a 2011-ben kezdődött Mosoni-Duna és Lajta vízgazdálkodási, valamint a Szigetköz ökológiai célú rehabilitációja - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) vezetője Győrben.

Németh József elmondta, hogy a Mosoni-Duna és a Lajta vízgazdálkodási rendszerének rehabilitációja mintegy 6 milliárd forintból valósul meg. A pénzből egyebek mellett javítják a Mosoni-Duna és a Lajta belterületi szakaszain az árvízi hordalék és a jéglevezetési feltételeket, amivel a nedves és a vizes élőhelyek vízpótlása javul.

Kertész József, az Éduvízig előadója elmondta, hogy a 6,3 milliárd forintos Szigetköz ökológiai rehabilitációja két részből áll: a hullámtéri vízpótló rendszer 2,1 milliárd forintba, a mentett oldali rész 4,2 milliárd forintba kerül. Ez utóbbi már befejeződött.

Balázsné Lampert Zsuzsanna, az Éduvízig osztályvezető-helyettese elmondta, hogy a mentett oldali rehabilitáció során egyebek mellett összesen 103 kilométer hosszan bővítették a Mosoni-Duna medrét, 14 kilométer hosszan új medreket alakítottak ki. Hozzátette: a rehabilitáció során megtalálták a lápi pócot is. Ezt a halfajt korábban kihaltnak hitték. A Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársaival egyeztetve egy mesterséges félszigetet alakítottak ki a faj fennmaradása érdekében.

Az Éduvízig igazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy a projektek eredeti befejezési határideje 2014 év vége lett volna, ám a 2013. évi nagy árvíz, illetve a tavalyi csapadékos időjárás következtében kialakult kisebb-nagyobb árhullámok jelentősen hátráltatták a munkálatokat.

A további tervekről szólva Németh József elmondta azt is, hogy a 2014-2020-as új európai uniós fejlesztési ciklusban a Mosoni-Duna torkolati részének rehabilitációját szeretnék elvégezni, erre a Környezet és Energia Operatív Programban több forrás is rendelkezésre áll.

Forrás: MTI, hirado.hu

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok/OEE

Hírszerkesztő: Nagy László