"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megalakult a Magyar Talajvédelmi Egyesület

Megalakult a Magyar Talajvédelmi Egyesület

A növénytermesztés során meghozott döntések következményeinek szakmai ismertetését vállalták fel azok a szakemberek, akik a Magyar Talajvédelmi Egyesületet megalapítva igyekeznek hatékony segítséget nyújtani a hazai gazdálkodók számára – derült ki azon a sajtótájékoztatón, melyet a nemzetközi „Talajév” kapcsán tartottak az AGROmashEXPO második napján, január 29-én a Hungexpo G pavilonjának Fórum színpadán, 16 órai kezdettel - tudósított az Agrofórum Online.

A Magyar Talajtani Társaság, a Nébih, a GOSZ, az Axiál Kft. és az Agrova Kft. összefogásával megalapított Magyar Talajvédelmi Egyesület ugyanis épp azt vállalta magára, hogy szakembereik segítségével - a talaj védelmét és a megfelelő talajminőség megóvását szem előtt tartva - lássák el hasznos tanácsokkal a növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodókat.

Összefogásuk apropóját az szolgáltatta, hogy az ENSZ a 2015-ös esztendőt a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította, a tagországok szervezeteit arra ösztönözve, hogy minél szélesebb körben terjesszék a talajmegőrzés fontosságával kapcsolatos ismereteket.

"Ennek a kezdeményezésnek az a legfőbb célja, hogy kezdjünk kicsit felelősségteljesebben gondolni a talajra" - mondta az Agrova Kft. képviseletében Vajda Péter. "Az elmúlt évtizedek során elmaradt ennek a figyelembe vétele, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy a teljes növénytermesztési folyamatban mit, mikor és miből mennyit használunk, mennyire terhelve ezzel a környezetet.

A sajtótájékoztatót vezető Sárospataki György a világszerte nagy bajban lévő talajállapotokra hívta fel a figyelmet: Magyarországon az arányokhoz képest jó a helyzet, de évmilliók munkájának tönkretételéhez mindössze néhány év is elegendő - hangsúlyozta.

A különböző növénytermesztési szakterületek képviselői ezért az általuk közösen létrehozott rendezvénysorozat egyik állomásán, május 19-én hivatalosan is bejelentik a Magyar Talajvédelmi Egyesület létrehozását, és egy szakmai napon az egyes területek képviselői konferencián, majd konzultációk során beszélnek a fő problémákról, mivel azok szoros összefüggésben állnak egymással.

"Mivel a kórokozók mind a talajból indulnak ki, fontosnak éreztük felvállalni, hogy az érdeklődőknek megtanítsuk, mitől tudnák a talajállapot megóvását szem előtt tartva, a korábbinál még eredményesebben gazdálkodni – nyomatékosította szándékukat Vajda Péter, aki azt is elárulta, hogy kezdeményezésük az azonos területeken tevékenykedő további cégek számára is nyitott.

Korábbi kapcsolódó híranyagunk:2015 a Talajok Nemzetközi Éve

Forrás: Agrofórum Online

Szerző: Csomós Éva

Fotók: FAO

Hírszerkesztő: Nagy László