2017. 10. 24. Ma Salamon, Antal névnapja van. Pontos idő: 11:45
Ágazati, szakmai hírek

Erdőszeretet, erdőismeret, vadászati kultúra - vadászok és nem vadászok ünnepe Tamásiban | 2015-07-06

TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivált rendezett a Gyulaj Zrt.

2015. június 6-án, szombaton ismét megtelt a tamási Miklósvári Parkerdő a bográcstüzek, faszenes grillek kesernyés füstillatával. Az idén is megrendezett vadfőző fesztiválon rekordszámú, több mint 50 főzőcsapat versengett a legkülönfélébb, jobbnál jobban sikerült vad- és halételek elkészítésével.

Idén is mindent megtettek a szervezők a minél magasabb színvonalú és sokoldalúbb szervezésért, valamint, hogy a kitűzött célok sikeresen megvalósulhassanak. Régi és elsődleges szempont volt az egyik főszervező a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. részéről, mellyel a társszervezők (Tamási város Önkormányzata, Tamási Városi Művelődési Központ), hogy a magyar vadászati kultúrát, erdőszeretetet egy olyan nyitott, jó hangulatú napon mutassuk be az embereknek, ahol családok, gyerekek, idősek, vadász és nem vadász emberek együtt ünnepelhetnek és érezhetik jól magukat.

Mindeközben persze bemutatva és megtapasztalva, hogy az erdész-vadász ember szakmája és hivatása szép, de nehéz. Kultúránk, hobbink, hivatásunk és életünk téves, sokszor bántó leírásaokor elvész olyanokról a figyelem, amelyek szerves részét képezik vagy képezték hobbink vagy hivatásunk múltbéli és jelenlegi mindennapjainak. Ezeket az elfeledett és a laikus számára kevésbé ismert elemeket, mondhatnánk úgy „építőköveket” a fesztiválon minél szélesebb körben igyekezett a Gyulaj Zrt. bemutatni és megismertetni a nagyérdeművel.

Az elhagyhatatlan, névadó vadgasztronómián, vadfőzésen kívül többek között ilyen volt a Baranya Vadászkürt Együttes nyitó koncertje, akik szívet dobogtató vadász szignáljaikkal és a közvetlen utána történő Szent Hubertusz mise celebrálását kísérték kürttel a mise tételei szerint. A tavaly is a nagy sikert aratott elöltöltős, fekete lőporos puskák bemutatója és történelmi áttekintője, múltbéli utazáson kalauzolta végig a közönséget, mely végén lőtéri körülmények között láthatták a puskák füstjét és hallhatták jellegzetes dörejét és pontos találatukat. A szokásos kutyafajta bemutató során, idén főszerepben az erdélyi kopóval, újabb, eddig még nem szerepelt vadászkutyafajta küllemével, használhatóságával és munkájának jellegzetességeivel ismerkedhettek meg.

A dámtrófeák bemutatója és szakmai előadás a trófeák fejlődésébe, a dám életmódjába igyekezett betekintést nyújtani. A solymászbemutató, mint ősi magyar vadászati mód idén sem hiányozhatott a fesztivál repertoárjából. A vadászművészetet szeretők kedvében járva Prihoda Judit festő- és grafikusművész kiállítása is megtekinthető volt. Az idén először hirdettek a fiataloknak „streetart” kreatív művészeti pályázatot, amelynél a világ metropoliszaiban nagy sikerrel elterjedt „CowParade”-et vettük mintának. Az alany itt változott, stílszerűen dámbikát formáló festhető szobrokat készített a Gyulaj Zrt. egyik munkatársa, melyeket előre beküldött pályamunkák alapján dekoráltak ki a művészcsapatok rendkívül ötletesen és szépen. Az erdei iskolai foglalkozások, valamint ingyenes vadaspark látogatás mind-mind azt a célt szolgálták – reményeik szerint sikerrel - hogy a látogatókat a természet szeretete és annak megismerése mellett a vadász és az erdész hivatás szépségeinek és ősi gyökereinek megértéséhez kerüljenek közelebb.

A sok-sok előadó és bemutató között sokaknak okozott örömöt a Csipa és Kisamerika zenekar, ill. az Ataru Taiko ütőegyüttes koncertje. A hangulat az éjszakai parkerdei bálon is frenetikus volt. A rendkívül nagy számban kilátogató tömeg visszajelzései alapján a megszervezett fesztivál kiváló nyárindítónak bizonyult, előre vetítve a jövőre jubiláló fesztivál 2016-os, nagyszabású terveit.

Erdőszeretet, erdőismeret, vadászati kultúra - vadászok és nem vadászok ünnepe Tamásiban
Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.
Szerző: Kovács Tamás
Fotók: Antli István, Gőbölös Péter
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szentpéteri Sándor az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója

Szentpéteri Sándor az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója | 2017-10-13

Lomniczi Gergely főtitkár október 15-tel búcsúzik


Emlékoszlopot avattak Debrecenben - képgaléria!

Emlékoszlopot avattak Debrecenben - képgaléria! | 2017-10-11

Emlékezés Kaán Károlyra és az első hazai természetvédelmi terület védetté nyilvánítására


Elindult az

Elindult az "Év Fája 2018" online szavazás! | 2017-10-03

Virágos kőris, fehér fűz, rezgő nyár?


A Hazai Erdész következő adásának műsorajánlója - videóval!

A Hazai Erdész következő adásának műsorajánlója - videóval! | 2017-10-19

2017.10.21 - szombat 12:30 óra – ECHO-TV


Tájékoztató előadások erdőtulajdonosoknak, erdőgazdálkodóknak

Tájékoztató előadások erdőtulajdonosoknak, erdőgazdálkodóknak | 2017-10-18

Folytatódik a MEGOSZ rendezvénysorozata


Harctéren a vadvilág

Harctéren a vadvilág | 2017-10-18

Természetvédelmi siker katonai területen - a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. közreműködésével
Szavazzon az ÉV FÁJA 2018-ra!
Virágos kőris (Fraxinus ornus)

Ökológiai szempontból egyre nagyobb figyelmet kap (pl. a feketefenyő tömeges pusztulása miatt), e mellett kertészeti szerepe is jelentős. Sajnálatosan a gyomfa-szemléletünk továbbra is él, így kevésbé becsüljük ezt a fafajt.

Fehér fűz (Salix alba)

Az árterek vízháztartásának romlása miatt sok helyen pusztulnak állományai, nemesített fajtái visszaszorították az alapfajt. A múltat idéző fejesfa üzemmódban kezelt botoló füzesek eltűnőben vannak, holott tájképi szerepük is kiemelkedő.

Rezgő nyár (Populus tremula)

Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek vissza-szorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét.

Már szavaztam, tovább az oldalra >>
Imperial22 futárszolgálat