2018. 08. 19. Ma Huba, Marián, Emília névnapja van. Pontos idő: 02:14
Ágazati, szakmai hírek

Erdőszeretet, erdőismeret, vadászati kultúra - vadászok és nem vadászok ünnepe Tamásiban | 2015-07-06

TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivált rendezett a Gyulaj Zrt.

2015. június 6-án, szombaton ismét megtelt a tamási Miklósvári Parkerdő a bográcstüzek, faszenes grillek kesernyés füstillatával. Az idén is megrendezett vadfőző fesztiválon rekordszámú, több mint 50 főzőcsapat versengett a legkülönfélébb, jobbnál jobban sikerült vad- és halételek elkészítésével.

Idén is mindent megtettek a szervezők a minél magasabb színvonalú és sokoldalúbb szervezésért, valamint, hogy a kitűzött célok sikeresen megvalósulhassanak. Régi és elsődleges szempont volt az egyik főszervező a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. részéről, mellyel a társszervezők (Tamási város Önkormányzata, Tamási Városi Művelődési Központ), hogy a magyar vadászati kultúrát, erdőszeretetet egy olyan nyitott, jó hangulatú napon mutassuk be az embereknek, ahol családok, gyerekek, idősek, vadász és nem vadász emberek együtt ünnepelhetnek és érezhetik jól magukat.

Mindeközben persze bemutatva és megtapasztalva, hogy az erdész-vadász ember szakmája és hivatása szép, de nehéz. Kultúránk, hobbink, hivatásunk és életünk téves, sokszor bántó leírásaokor elvész olyanokról a figyelem, amelyek szerves részét képezik vagy képezték hobbink vagy hivatásunk múltbéli és jelenlegi mindennapjainak. Ezeket az elfeledett és a laikus számára kevésbé ismert elemeket, mondhatnánk úgy „építőköveket” a fesztiválon minél szélesebb körben igyekezett a Gyulaj Zrt. bemutatni és megismertetni a nagyérdeművel.

Az elhagyhatatlan, névadó vadgasztronómián, vadfőzésen kívül többek között ilyen volt a Baranya Vadászkürt Együttes nyitó koncertje, akik szívet dobogtató vadász szignáljaikkal és a közvetlen utána történő Szent Hubertusz mise celebrálását kísérték kürttel a mise tételei szerint. A tavaly is a nagy sikert aratott elöltöltős, fekete lőporos puskák bemutatója és történelmi áttekintője, múltbéli utazáson kalauzolta végig a közönséget, mely végén lőtéri körülmények között láthatták a puskák füstjét és hallhatták jellegzetes dörejét és pontos találatukat. A szokásos kutyafajta bemutató során, idén főszerepben az erdélyi kopóval, újabb, eddig még nem szerepelt vadászkutyafajta küllemével, használhatóságával és munkájának jellegzetességeivel ismerkedhettek meg.

A dámtrófeák bemutatója és szakmai előadás a trófeák fejlődésébe, a dám életmódjába igyekezett betekintést nyújtani. A solymászbemutató, mint ősi magyar vadászati mód idén sem hiányozhatott a fesztivál repertoárjából. A vadászművészetet szeretők kedvében járva Prihoda Judit festő- és grafikusművész kiállítása is megtekinthető volt. Az idén először hirdettek a fiataloknak „streetart” kreatív művészeti pályázatot, amelynél a világ metropoliszaiban nagy sikerrel elterjedt „CowParade”-et vettük mintának. Az alany itt változott, stílszerűen dámbikát formáló festhető szobrokat készített a Gyulaj Zrt. egyik munkatársa, melyeket előre beküldött pályamunkák alapján dekoráltak ki a művészcsapatok rendkívül ötletesen és szépen. Az erdei iskolai foglalkozások, valamint ingyenes vadaspark látogatás mind-mind azt a célt szolgálták – reményeik szerint sikerrel - hogy a látogatókat a természet szeretete és annak megismerése mellett a vadász és az erdész hivatás szépségeinek és ősi gyökereinek megértéséhez kerüljenek közelebb.

A sok-sok előadó és bemutató között sokaknak okozott örömöt a Csipa és Kisamerika zenekar, ill. az Ataru Taiko ütőegyüttes koncertje. A hangulat az éjszakai parkerdei bálon is frenetikus volt. A rendkívül nagy számban kilátogató tömeg visszajelzései alapján a megszervezett fesztivál kiváló nyárindítónak bizonyult, előre vetítve a jövőre jubiláló fesztivál 2016-os, nagyszabású terveit.

Erdőszeretet, erdőismeret, vadászati kultúra - vadászok és nem vadászok ünnepe Tamásiban
Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.
Szerző: Kovács Tamás
Fotók: Antli István, Gőbölös Péter
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza

Segíti a magyar kormány a görögországi erdőtűz utáni helyreállítást

Segíti a magyar kormány a görögországi erdőtűz utáni helyreállítást | 2018-08-14

2 millió forintos támogatás erdészeti szaporítóanyagra


Elhunyt Kóthy István

Elhunyt Kóthy István | 2018-08-09

Gyászhír


Kutatói munkakörbe keres munkatársat a NAIK ERTI

Kutatói munkakörbe keres munkatársat a NAIK ERTI | 2018-08-02

Álláslehetőség az Erdővédelmi Osztályon


Közösségi munkával újítják fel a Makovecz-kilátót a Pilisi Parkerdőben

Közösségi munkával újítják fel a Makovecz-kilátót a Pilisi Parkerdőben | 2018-07-31

A Makovecz Imre Alapítvány és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködése


Száz éve fejezték be az Olasz-kaput a Bükk-fennsíkon

Száz éve fejezték be az Olasz-kaput a Bükk-fennsíkon | 2018-07-29

A sziklaszoros áttörésének évfordulóján tartott ünnepséget az Egererdő Zrt.
Imperial22 futárszolgálat