"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tanácskozás a falopások megelőzése érdekében

Tanácskozás a falopások megelőzése érdekében
A Szigetvári Rendőrkapitányság kezdeményezésére közös munkaértekezleten vettek részt a szigetvári, árpádtetői és sellyei erdészek, valamint a siklósi és szigetvári rendőrök.
 
 
A rendezvényt Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. A Sellyei Erdészetet Molnár Tamás igazgató, a Szigetvári Erdészetet Sajgó Ferenc igazgató, az Árpádtetői Erdészetet Kincses Miklós erdőgondnok, a Siklósi Rendőrkapitányságot dr. Harmati Béla rendőr ezredes kapitányságvezető, míg a Szigetvári Rendőrkapitányságot Máté Szabolcs rendőr alezredes kapitányságvezető képviselte.
 
Az értekezlet fő témája a falopások megelőzése, visszaszorítása volt. A résztvevők megtárgyalták a bűnmegelőzési területen nyitva álló lehetőségeket, így különösen az élőerős és technikai eszközökkel támogatott őrzésvédelmet, és a közös szolgálatok végrehajtását. Emellett szó esett a fa szállítmányok ellenőrzési módszereiről, a kötelezően előírt kísérő okmányok hatósági ellenőrzéséről, továbbá megállapodtak közös képzések megtartásában is.
 
Ezen kívül napirenden volt a szarvasgomba és hullajtott agancs gyűjtése, továbbá az erdőjárási tilalom időszakaiban végzett rendészeti tevékenység is.
 
A falopások megelőzéséhez az alábbiakat ajánljuk:
- Falopások megelőzését és felderíthetőségét a gyakoribb területbejárásokkal segítsék.
- Minél gyakrabban, változó időpontokban ellenőrizzék a tulajdonukban lévő erdőterületeket.
- Ha gyanús személyeket látnak a területen, próbáljanak meg minél több részletet megjegyezni (a személyek magassága, öltözete, különös ismertetőjeleik, gépjárművük rendszáma, típusa, színe), mert egy megfelelő személyleírás sokban segítheti a rendőrség munkáját.
- Az erdőtulajdonosok vadkamera felszerelésével nagymértékben hozzájárulhatnak a falopások megelőzéséhez és felderítéséhez.
- Amennyiben bűncselekményre utaló körülményt tapasztalnak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 107, 112 ingyenesen hívható központi segélyhívó számainak valamelyikén!
 
Az alkalmi, házaló tűzifa árusítás is veszélyeket rejt!
- Ne engedjenek be idegen személyeket lakásukba, udvarukba. A tűzifa vásárlása előtt minden esetben győződjenek meg annak eredetéről, és kérjenek az áruról származási igazolást, mérlegelési jegyet.
- Az elkövetők az alkalmi tüzelőanyag árusítást a trükkös lopás egyik módszereként is alkalmazzák, gyakran időskorú áldozatokat kiszemelve maguknak.
- Amennyiben családjukban idősek élnek, a tűzifa vásárlásakor, szállításakor legyenek segítségükre, ne hagyják őket egyedül.
- Előfordulhat, hogy a valósnál jóval alacsonyabb áron hirdetett tűzifa árusításának hátterében csalók állnak, és így a megrendelt tűzifa nem a megbeszélt mennyiségben, vagy minőségben kerül a vevőhöz.
- A csalók jellemzően a megrendelt faanyag mennyiségének mérésekor csapják be gyanútlan áldozataikat, és mire ez kiderül, az alkalmi árusok már messze járnak.
- A másik, gyakran előforduló trükk, hogy nem a megbeszélt minőségű fát szállítják le, és a vételár kifizetését követően szintén gyorsan továbbállnak.
- Amennyiben bűncselekmény áldozataivá válnak, hívják a rendőrség 107, 112 ingyenesen hívható központi segélyhívó számainak valamelyikét!

Forrás: police.hu, Mecsekerdő Zrt.

Fotók: police.hu

Hírszerkesztő: Nagy László