"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tantermünk az erdő, tanítónk a természet!

Tantermünk az erdő, tanítónk a természet!

Az Északerdő Zrt. működési területén a Csanyiki Erdőház és a Fónagysági Bagoly-vár hagyományos, kedvelt „Erdők Hete” programsorozatára idén közel 1000 gyermek jelentkezett, jóval meghaladva az előző években tapasztalt érdeklődést, mely számunkra rendkívül értékes elismerés. Jól bevált, kiforrott programjaink vannak, melyeket évről évre újakkal is „fűszerezünk”, idén a fából készíthető, napjainkban használatban lévő tárgyak, eszközök kerültek a középpontba egy kisebb kiállítás segítségével.

Alaposan próbára tesz minket most a természet, de álljuk a sarat – szó szerint. Senkit nem hagyunk cserben, kibővítettük a lehetőségeket a programnapok átrendezésével, így valamennyi érdeklődő részese lehet az erdők ünnepének.

Felemelő élmény, amikor a védelmet nyújtó szabadtéri foglalkoztatóinkban zsibong a kipirosodott arcú gyermeksereg, miközben hatalmas szürke felhőkből folyamatosan érkezik a hűvös, égi áldás. Erdei tantermünkben – a szabad ég alatt – évek óta arra törekszünk, hogy elfogadtassuk a természettel való együttélés szabályait, ismertté tegyük közelebbről az erdő „titkait”, megmutassuk a minket körülvevő természeti környezet kifogyhatatlan lehetőségeit, a sok-sok értéket, melynek megbecsülése egyre égetőbb szükségesség.

A kifogyhatatlan kérdésáradat, a szünet nélküli miértek – a legértékesebb visszajelzések az erdei iskolákban foglalkozásokat vezető erdészek számára. Ez bizony külön tudomány! Megtanítani, hogyan kell alkalmazkodni a természet törvényeihez, hogy lehet felfedezni a csodákat, szépségeket, hogy lehetünk értékeket megóvó, megújító részei a minket körülvevő világnak.

Egyre több az erdészeti erdei iskolai kínálatunkban rejlő lehetőségeket felismerő, programjainkra újabb és újabb gyermekcsoportokkal visszatérő pedagógus. Kollégáim nevében is köszönetemet fejezem ki közreműködésükért, mely nélkül nem tudnánk megvalósítani céljainkat.

Forrás: szon.hu

Szerző: Rencsiné Ágh Márta

Fotók: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László