"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tavaszi erdősítések a Szombathelyi Erdészeti Zrt. működési területén

Tavaszi erdősítések a Szombathelyi Erdészeti Zrt. működési területén

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. működési területén a 2016. tavaszi ültetési szezonban csaknem 444 ha-nyi területen hajtottunk végre erdősítést (első kivitel és pótlás összesen).

Fontos feladatnak tekintjük a véghasználatok és a sajnálatos módon növekvő tendenciát mutató egészségügyi termelések következtében keletkező vágásterületek mielőbbi felújítását. A 165 ha első kivitelből (első éves erdősítés, az erdőfelújítási kötelezettség alatt álló terület első mesterséges erdősítése csemeteültetéssel vagy magvetéssel.) 89 ha-on csemetét ültettünk, 76 ha-on pedig makk vetést végeztünk. A makk vetés előnye a csemeteültetéssel szemben, hogy a csemete a végleges helyén kel ki, nem szenvedi el az átültetési sokkot, a nagyobb csemeteszám miatt egyrészt a természetes szelekció lehetősége nagyobb, másrészt a fiatalos előbb záródik. A makk vetés további, nem elhanyagolható előnye a csemeteültetéssel történt erdősítéssel szemben, hogy olcsóbb annál. Hátránya viszont, hogy nagyobb a makk szükséglet. 2015. őszén térségünkben jó makktermés volt, a korábbi években viszont örültünk, ha a csemetetermesztéshez szükséges makkot meg tudtuk gyűjtetni, vagy vásárolni és közvetlenül erdősítésre már nem, vagy alig maradt.

A csemete ültetés alapos, gondos, lelkiismeretes munkát igényel. Saját dolgozóinktól, közfoglalkoztatottjainktól és a vállalkozóktól egyaránt igyekszünk megkövetelni a csemete kiemelésénél, szállításánál, vermelésénél és ültetésénél a nagy gondossággal végzett szakszerű munkát, a csemeték megeredésének sikere érdekében. Mindig szem előtt tartjuk elődeink mondását: „A legolcsóbb erdősítés a gondosan elvégzett első kivitel!”

A gondos, szakszerű munka ellenére, az elmúlt évek szélsőséges időjárása, a fellépő biotikus és abiotius károsítások következtében 278 ha pótlása vált szükségessé az elmúlt tavasz során, amit 94 %-ban csemete ültetéssel,  6 %-án makk vetéssel oldottunk meg.

Összességében 3,2 millió db csemete és 300 q makk került a földbe 2016. tavaszán Társaságunk által vagyonkezelt erdőkben. Az erdősítések sikerességét nagyban meghatározza az elkövetkezendő időszak időjárása.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szerző: Zaxné Simon Erzsébet

Fotók: Raposa Gábor

Hírszerkesztő: Nagy László