"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tematikus napot tart vasárnap a közmédia a hazai erdőkről és erdészekről

Tematikus napot tart vasárnap a közmédia a hazai erdőkről és erdészekről

A tavaly decemberi ónos eső és jegesedés okozta erdőkárok enyhítését célzó civil összefogást, társadalmi szolidaritást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja vasárnap. A televíziós programok mellett a Kossuth Rádió számos műsora is foglalkozik a témával.

Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a televíziós műsorfolyam vasárnap reggel fél kilenctől este 10-ig tart főként a Duna csatornán, az eseményeket nyomon lehet követni a mediaklik.hu/sosbajbanazerdo címen is.

Hangsúlyozta: a közmédia a tematikus napon a károk enyhítését célzó civil összefogásra helyezi a hangsúlyt. Mint mondta, ez azért nagyon fontos, mert a tavaly decemberi ónos eső következtében mintegy 50 ezer hektár erdőt borított be napokon keresztül 5-8 centiméter vastagságban a jég, több tonna súly rakódott rá egy-egy fára.

A jég okozta kár a leglátogatottabb erdőterületeket - például a Gerecsét, a Vértest, a Pilist, a Börzsönyt, a Mátrát, a Bükköt, a Zemplént - érintette. A szélsőséges időjárás 30-40 év munkáját tette tönkre, így a károkat is csak többéves munkával, jelentős civil összefogással lehet helyrehozni.

A tematikus napon szeretnék bemutatni, hogy milyen károk keletkeztek az erdőkben és mit tettek eddig ezek felszámolásáért, enyhítésük érdekében. A műsorokban szó lesz arról, hogy a károk enyhítésére mit lehet és kell a továbbiakban tenni, kik hogyan segíthetnek ebben - közölte a főszerkesztő.

Siklósi Beatrix ismertetése szerint több helyszínen is jelen lesznek a közmédia munkatársai. A fő helyszín a Visegrádhoz tartozó Apátkúton lesz, ahonnan a nap folyamán többször is élőben jelentkeznek. Erre a helyszínre látogat majd el Áder János köztársasági elnök is, akinek felkérésére a közmédia megrendezi a tematikus napot. Apátkút mellett a Mátrában, a Vértesben, Börzsönyben és a Pilisben is jelen lesznek a közmédia munkatársai, ezekről a helyszínekről a nap folyamán többször is élőben jelentkeznek be.

Megismerkedhetnek a nézők a cserkészettel, bemutatják, amint önkéntesek csoportja megtisztítja a diósjenői tanösvényt, szó lesz az erdei iskolákról. Az apátkúti helyszínen bográcsban főznek vadhúsból ebédet, közben pedig szó lesz az erdő- és vadvédelemről, valamint arról, hogy a jégkár hogyan érintette az erdőben élő állatokat. A közmédia stábja túrázókat is elkísér.

A Kossuth Rádió már a tematikus napot megelőző hetekben is több műsorában foglalkozott az S.O.S. Bajban az erdő! kezdeményezéssel. Vasárnap az Európai idő adásában az európai erdőkről, erdőkárokról, valamint azok helyreállításáról lesz hallható beszámoló, a műsor vendége lesz Somogyi Zoltán, az erdészeti kutatóintézet munkatársa. A Szonda műsorában a klímaváltozás és az erdő kapcsolata lesz a téma.

Az Oxigén ezen a napon teljes műsorát a fáknak szenteli, szó lesz többek között arról, hogy éreznek-e a fák? A G7 gazdasági magazin az erdőkert ért gazdasági utóhatásokkal foglalkozik ezen a napon. A Déli és Esti Krónika tudósítói pedig élőben jelentkeznek azokból az erdőkből, ahol az ónos eső okozott károkat.

A főszerkesztő elmondta, hogy a tematikus napra elkészül a közmédia saját "virtuális erdeje". Az MTVA korábban felhívással fordult a természetszerető nézőkhöz, hallgatókhoz, hogy készítsenek szelfiket (önfotókat), amelyen a beküldő a kedvenc fájával van lefényképezve. Emellett várták a fákhoz kacsolódó személyes történeteket is. A "virtuális erdő" a legjobb felvételekből készült el.

Siklósi Beatrix beszámolt arról is, hogy hétfő óta már több mint hatezer hívás érkezett az S.O.S. Bajban az erdő! adományvonalára. Azok, akik szeretnék támogatni a kárenyhítést, a 13600-as telefonszámot tárcsázhatják. Itt a kicsengés után a 90-es számot kell megadni, SMS-ben pedig a 90-es számot kell a 13600-as telefonszámra küldeni, ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forint támogatást juttatnak az Országos Erdészeti Egyesületen keresztül a károsodott erdők helyreállítására. A vonalat a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone és az Invitel mobil- és vezetékes hálózatáról érhetik el a magyarországi előfizetéssel rendelkezők. Az egyesület facsemeték ültetésére, turisztikai berendezések pótlására fordítja a befolyó összeget.

Forrás: MTI, hirado.hu

Fotók: OEE, MTVA

Hírszerkesztő: Nagy László