"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Terepi ellenőrzés a szarvasgomba védelmében

Terepi ellenőrzés a szarvasgomba védelmében

Korán kellett ébrednie május 28-án annak a 30 erdésznek és 8 rendőrnek, akik végrehajtották az idei első összehangolt terepi ellenőrzést a szarvasgombatermő területek védelme érdekében. Az időjárás közelmúltbeli alakulása kifejezetten kedvezett a szarvasgomba fejlődésének, ezért várható volt a tilalmi időben a gyűjtés megjelenése. (A jogszabályok szerint június 15. előtt tilos földalatti gombát gyűjteni.) A feltételezéseket az is alátámasztotta, hogy hétfőre virradó éjszaka 15 kg gombával akadt fenn a rendőri ellenőrzésen egy elkövető.

Három egymástól távoli helyszínen, Kengyelen, Újszászon és Jászjákóhalmán szinkronban hajnali fél ötkor elhangzottak az eligazítások és kezdődött a terepi ellenőrzés. Járőr párok járták végig az ismert gombatermő területeket, valamint a megközelítési irányok felől autós megfigyelés és zárás történt. Azokon a területrészeken, ahol a gyűjtési jogot szerződéses keretekben megszerezték a gyűjtők, ott általában jelen voltak a területek őrzésével megbízott személyek. Természetesen ők is intézkedés alá kerültek. Több helyszínen volt tapasztalható a gyűjtési tevékenység, de tettenérés nem volt. Egy helyszínen már összegyűjtött gombát dobtak el nem sokkal az ellenőrzés előtt, ennek a szituációnak a megítélése még vitás, de sajnos nem egyértelműen bizonyítható a szabálysértés.

A korábbi évek hasonló időszakaiban végzett ellenőrzések tapasztaltaihoz képest kevesebb helyen és kisebb területi kiterjedésben volt látható a szakszerűtlen gyűjtés, felkapálás, felgereblyézés. A hasonló ellenőrzések gyakoribbá tételével bizakodunk, hogy még inkább visszaszorul ez a fajta természetkárosítás és sikerül megőrizni a messze földön híres jászsági termőterületeket. Ezúton is köszönjük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tisza Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály közreműködését, akik mellett nagyobb nyugalommal tudtuk végrehajtani az ellenőrzést. Látható és érzékelhető felkészültségük, az erdészeti szakemberek területismeretével kiegészülve, nehéz pillanatokat hozhat a tilosban járókra a jövőben is.

Forrás: NEFAG Zrt.

Fotók: retrievervadaszkutya.hu

Hírszerkesztő: Nagy László