"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Közelebb hozták a természetet - videóval!

Közelebb hozták a természetet - videóval!

Erdészeti nyílt napot tartottak csütörtökön az egri Érsekkertben. Jó időben, szép környezetben érdekes dolgokat tudhattak meg a résztvevők.

Hogyan hasznosítják a fát? Milyen termékeket állíthatunk elő erdei gyümölcsökből? Milyenek a vadászkutyák? Ezekre és egyéb hasonló kérdésekre kaphatott választ az, aki csütörtökön ellátogatott az Érsekkertbe, az Egererdő Zrt. nyílt napjára.

A parkban sétálva lépten-nyomon erdészekbe futottunk, akik jöttek közelről és messziről egyaránt, még a határokon túlról Szlovákiából és Lengyelországból – is.

A látogatók összesen tizennégy standot járhattak végig: mindegyik sátornál a szakma egy-egy területét mutatták be a szervezők. Az érdeklődők megtudhatták, milyen ízeket és leendő termékeket rejt az erdő, azaz, hogy milyen ételt készíthetünk például szamócából, gombákból, netán mézből. Vadászkutyákat (hajtó, utánkereső, apportírozó) is simogathattak a kíváncsiskodók, sőt, vadászfegyvereket és fa feldolgozásához szükséges tárgyakat is bemutatttak nekik.

Ezenfelül a gyerekek különböző rovarokat is megvizsgálhattak mikroszkóp alatt, televízión nagyra kivetítve, és megtapasztalhatták azt is, miként lehet díszítő elemeket alkotni például tobozból, netán milyen festmények készülhetnek szarvasokról és egyéb erdei állatokról.

A fenti játékos programok mellett az erdészet munkatársai tevékenységükkel és plakátjaikkal azt is közvetíttették, a szakembergárda mindent megtesz, hogy a vadállomány fenntartható állapota mellett az erdőterület is folyamatosan növekedjen. Továbbá, hogy fontos számukra az erdő megóvása és a védett kisragadozók élőhelyének védelme is.

Mint ahogyan Antal József, a Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola vezetője nyilatkozta, a rendezvénnyel céljuk, hogy a látogatókhoz közelebb hozzák a természetet, ezenkívül, hogy bemutassák részleteiben is, mivel foglalkoznak az erdészek.

Forrás: heol.hu

Szerző: Verebélyi Márta

Fotók: videó:Eger TV

Hírszerkesztő: Nagy László