"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megkezdte működését az Országos Természetőr Egyesület

Megkezdte működését az Országos Természetőr Egyesület

2012 végén új természetvédelmi célú civil szervezet, Országos Természetőr Egyesület alakult, törvényszéki nyilvántartásba vétele ez év februárja óta jogerős.

Az Országos Természetőr Egyesület alapvető célja, hogy társadalmi, egyesületi, állampolgári eszközrendszerével és létszámának megfelelő aktivitással őrködjön a természeti és a védett természeti területek és értékek, valamint a Natura 2000 területek felett, elősegítve ezáltal a természet védelméhez fűződő társadalmi érdekek érvényesülését, és segítve az állami feladatellátást.

Meghatározó cél egyesületi szakmai keretek biztosítása a természet őrzésével hivatásszerűen foglalkozó szakemberek számára, akiket a 2012. évi CXX. törvény rendészeti feladatokat ellátó személyekként nevesít. A természet őrzésével hivatásszerűen foglalkozik a rendészeti feladatokat ellátó erdészeti szakszemélyzet tagja, a hivatásos vadász, a halászati őr, a még nem működő erdővédelmi szolgálati tagja és a természetvédelmi őr egyaránt, az ágazati törvényekben, valamint a rendészeti törvényben meghatározott feladatkörben, illetékességi területen és intézkedési jogosultságokkal. A polgári segítőket (polgári természetőr, társadalmi halőr), valamint a halászati őrzést segítő mezőőröket is számolva országosan mintegy 9000 fő őrzi így a természetet különböző szakmai feladatai mellett.

Forrás: OTEGY

Szerző: Dr. Temesi Géza

Fotók: OTEGY

Hírszerkesztő: Nagy László