"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megkezdődött a 6. TeSzedd! országos akció

Megkezdődött a 6. TeSzedd! országos akció

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter indította el a 6. TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért országos akciót csütörtökön Abádszalókon. A miniszter beszámolt arról, hogy az idén minden eddiginél hosszabb országos szemétgyűjtő akcióval Magyarország is csatlakozik a Let's Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) elnevezésű összeurópai szemétgyűjtéshez. Kiemelte, a magyar önkéntesek évek óta a legaktívabbak Európában, tavaly például Magyarország adta a szemétgyűjtési helyszínek és résztvevő önkéntesek több mint felét az európai kezdeményezéshez.

Bár az idei adatok még nem véglegesek, hiszen a LCUE akció 2016. május 6-8. között zajlik szerte Európában, várhatóan ez alkalommal is hasonlóan szerepelnek a hazai önkéntesek. Az előzetes adatok szerint a jelenleg második helyen álló Norvégiában 226, Spanyolországban 203, Olaszországban pedig 168 szemetes helyszínt varázsolnak tisztává a szemétgyűjtések résztvevői. A környezet megtisztítását célzó, vasárnapig tartó akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Természetvédelmi és Környezetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság szervezi.

Megemlítette, hogy 2016-ban több mint 128 ezer önkéntes regisztrált előzetesen az akcióra, akik 2240 helyszín megtisztítását tűzték ki célul szerte az országban. Ez több mint 13 ezerrel több önkéntest (mintegy 10 százalékos növekedés) és 650-nel több helyszínt (mintegy 40 százalékos növekedés) jelent a 2015. évihez képest - közölte. A szervező tapasztalatai szerint az országos szemétgyűjtésben körülbelül 30-40 százalékkal többen vesznek részt ténylegesen annál, ahányan előzetesen regisztráltak- jegyezte meg.

Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta, a legaktívabb lakossággal rendelkező megyék idén: Pest megye, ahol több, mint 17 ezer önkéntes szed szemetet a 4 nap alatt, Hajdú-Bihar megyében csaknem 11 ezer önkéntessel, Borsod-Abaúj- Zemplén megyében több, mint 10 ezer résztvevővel zajlik a program.

A Földművelődési Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt az államtitkárság, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség és a szervező OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság munkatársaival közösen vett részt a TeSzedd! akcióban. A mintegy 150 önkéntes a Rákóczi híd pesti hídfője és a Kvassay Jenő út közötti területet tisztította meg az eldobált, illegálisan lerakott szeméttől.

Az államtitkár elmondta: ebben az évben Budapesten is nőtt a TeSzedd! akcióban résztvevő önkéntesek száma. Idén 221 találkozási ponton 9.027 regisztrált önkéntes szed szemetet az esemény négy napja alatt.

Forrás: MTI, FM

Fotók: Francz Ilona/FM, Botár Gergely

Hírszerkesztő: Nagy László