"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente a magyar erdőkben

Közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente a magyar erdőkben

Közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente a mintegy 2 millió hektárnyi magyar erdőterületen – jelentette ki Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára Zalalövőn, egy nyersfát feldolgozó cég fejlesztéseinek avatása alkalmából.

Bitay Márton, a Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. új üzemcsarnokainak és faipari technológiai berendezéseinek átadásán beszélt arról, hogy a 22 állami erdészet az ország erdőállományának mintegy felét, egymillió hektárt kezel, felelős gazdálkodásukat a szeptember 1-jén életbe lépett erdőgazdálkodási törvény segíti. Hozzátette azt is, hogy elsősorban az állami erdészetekre hárul a szociális tűzifa biztosításának feladata is. Évente több mint 3 milliárd forint értéket képvisel a 140 ezer köbmétert meghaladó mennyiség.

Magyarországon csupán 2-3 olyan állami és még további 7-8 magántulajdonú cég van, amelyik a kitermelt nyers fából magas minőségű és feldolgozottságú padlót képes előállítani, a 25 évvel ezelőtt létrejött zalalövői társaság ezen cégek közé tartozik – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A tárca államtitkára úgy fogalmazott: a magyar gazdaság alapvetően nyersanyagtermelő rendszerben működik, ezért is számít jó példának a zalalövői vállalkozás, amely a hazai és a világpiacra termelve állít elő padlót. Meglátása szerint éppen ezek a kis cégek azok, amelyek a helyben termelésükkel megalapozzák az ország gazdasági növekedését. Kitért arra is: a Szalai Kft. termékeinek minőségét jelzi, hogy a Miniszterelnökség számára a budai Várban felújítás alatt lévő karmelita kolostor teljes padlózatát ez a cég készíti.

Forrás: MTI, FM Sajtóiroda

Fotók: Szalai Fa Kft.

Hírszerkesztő: Nagy László