"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tolnai erdészek a Bükkben

Tolnai erdészek a Bükkben

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdészeti és vadászati személyzete szakmai kiránduláson vehetett részt május 7-8-án, az EGERERDŐ Zrt. Felsőtárkányi Erdészetének területén. Az erdészet az Egererdő Tűzifa Udvaron fogadta a szakember gárdát és bemutatta az udvar működést.

Két daraboló-hasító gép és egy önjáró aprítógép működését figyelhettük meg közelről. Évente cca. 7000 tonna tűzifa, illetve apríték értékesítését oldják meg itt, ami az erdészet éves fakitermelésének közel 20 %-a. Eger város lakossága és a közeli nagyobb intézmények, szállodák a fő kereskedelmi partnerük. Borsó Zoltán erdészetvezető elmondása szerint a megbízhatóság, a minőség és az állandó készlet miatt sikerült felvenni a versenyt a magánszektorból érkező tűzifa kereskedőkkel, akik sok esetben tisztességtelen, vagy törvénytelen eszközökkel is igyekeznek a piacon maradni. Korai ebédet követően a Bükk-hegység rengetegeibe vetettük magunkat és több kocsánytalan tölgy állomány természetes felújítását tekinthettünk meg, a bontóvágások kijelölésétől a végvágáson keresztül a több éves erdőfelújításig. Az utóbbi években sikerült a vadlétszámot olyan szintre szorítani, hogy most már vadkárelhárító kerítések nélkül újítanak fel csak erdőket. Ennek ellenére a vadgazdálkodási ágazat sem szenvedett hátrányt, a létszámszabályozás mellett is jelentős kilövési lehetőség maradt a több, mint 13 ezer hektáron gazdálkodó erdészetnek, így jobban összhangba került az erdő- és vadgazdálkodás. Az erdészet ismertette a természetvédelmi korlátozások gazdálkodásukra tett hatását, ami nagyban nehezíti munkájukat. Az estét a Bükk-hegységet körülölelő riolit tufa képződmények megtekintésével zártuk Bükkzsércen, ahol lehetőségünk volt a hegy nedűjével, a kiváló egri borokkal is közelebbről ismerkedni.

Másnap - az erdész embert felvidító - esős, de kicsit szomorkás idő ellenére is a hegynek vettük az irányt. Kiadós erdei séta során bepillantást nyertünk a Bükk-fennsík gyönyörű természeti értékeibe, víznyelő töbrök, kaszálórétek és sziklakibúvásos bükk állományok közepette. A Tar-kő 949 méteres magasságába érve a csepegő eső elállt, a párolgó erdők és a viharfelhők között kibukkant a nap és gyönyörű kilátásban részesültünk, mely elfeledtette velünk a nap fáradalmait. A kirándulás utolsó állomása a 180 éve érintetlen „őserdő” megtekintése volt, ahol a természetes folyamatok érvényesülése végett mindennemű gazdálkodás, beavatkozás tiltott. Az élőhely-védelem miatt vadkárelhárító kerítést épített a Nemzeti Park, azonban állagát tekintve nyitott területnek is minősíthető az „őserdő”, melyben a vadkár még elviselhető mértékű.

Az erdészet pazar szakmai programja és a nagyszerű vendéglátás után búcsút vettünk a Bükktől. Kiemelve azt a szakmai összefogást és baráti hozzáállást, mellyel a Felsőtárkányi Erdészet fogadott minket, megköszöntük a páratlan vendéglátást és hazafelé jól eső szívvel gondoltunk vissza az elmúlt két napra. Reméljük nemsokára hasonló viszontlátogatásba lesz részünk, ahol viszonozhatjuk vendéglátóink kedvességét.

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Szerző: Gál László

Fotók: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László