2018. 07. 21. Ma Dániel, Daniella, Lőrinc névnapja van. Pontos idő: 21:39
Ágazati, szakmai hírek

Tovább apadhat a hazai közmunkások létszáma | 2017-08-28

Tartósan 200.000 alá csökkent a közmunkában foglalkoztatottak száma

Júniusban átlagosan 184 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban, a létszám az utóbbi hónapokban tartósan 200 ezer alá csökkent – derül ki a Belügyminisztérium jelentéséből. Az adatok szerint a 25 év alattiak száma csökkent jelentősen a közfoglalkoztatásban. A kilépők száma júniusban jóval meghaladta az új közmunkásokét.

Az utóbbi hónapokban 200 ezer alá csökkent a közmunkások száma, júniusban 184 ezren dolgoztak valamelyik közmunkaprogramban – olvasható a Belügyminisztérium júniusra vonatkozó jelentésében.

Az adatok szerint az év hatodik hónapjában 12,4 ezren léptek be a közfoglalkoztatásba, amit a kilépők több mint 14 ezer fős létszáma jelentősen meghaladt. A májusi létszámhoz képest nem történt változás júniusban. A 2017. évi programok létszámfeltöltése kisebb hatást gyakorol a belépések számának alakulására, mint a korábbi hónapokban. 2016 júniusához viszonyítva szintén csökkenésről beszélhetünk, amelynek mértéke 19,4 százalékos.

A 25 évnél fiatalabbak kisebb intenzitású megjelenése a közfoglalkoztatásban a belépési számokon is tetten érhető: a programokba belépő személyek 11,8 százaléka volt 25 év alatti a vizsgált hónapban. Egy évvel ezelőtt 17,1 százalék volt ugyanez az arány. Júniusban a belépések legnagyobb hányada, 56,9 százaléka a hosszabb időtartamú programokat érintette. A belépő személyek 14,8 százalékát országos közfoglalkoztatási programokba vonták be, további 28,3 százalékukat járási startmunka keretében kezdték el foglalkoztatni.

Júniusban a közfoglalkoztatásban dolgozók által betöltött öt leggyakoribb munkakör között találjuk az egyszerű szolgáltatási és szállítási tevékenységet, a közfoglalkoztatottak mintegy fele ezen a területen helyezkedett el. Kisebb számban az egyszerű mezőgazdasági munkákban, az egyszerű építőipari tevékenységeknél, az egyéb takarító és kisegítő munkakörökben, valamint az általános irodai adminisztrátor munkakörökben vettek részt a közmunkások. Az említett öt legjelentősebb foglalkozás sorrendje nem változott az előző hónaphoz képest. Ezeken kívül kiemelhetjük még az alábbi foglalkozásokat, amelyeket – májushoz hasonlóan – szintén a leggyakoribb munkakörök között tartunk számon júniusban: intézményi takarító és kisegítő, egyszerű erdészeti, vadászati és halászati foglalkozás, kubikos, egyéb ügyintéző, munka- és termelésszervező.

Júniusban a közfoglalkoztatási szerződés megkötésének helye szerint a résztvevők havi átlagos létszáma Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb.

Tovább apadhat a hazai közmunkások létszáma
Forrás: Magyar Idők
Szerző: Nagy Kristóf
Fotók: 24.hu
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Ünnepi közgyűlés az OEE 149. Vándorgyűlésén - videók!

Ünnepi közgyűlés az OEE 149. Vándorgyűlésén - videók! | 2018-07-05

Köszöntők, beszédek, megemlékezések


Az OEE Erdészcsillag Alapítvány felhívásai

Az OEE Erdészcsillag Alapítvány felhívásai | 2018-07-05

Szociális támogatás és ösztöndíj


Kondor Endre búcsúztatása

Kondor Endre búcsúztatása | 2018-07-04

A Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra


Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben

Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben | 2018-07-18

Az erdei gyümölcsök szedésekor is oda kell figyelni az alapvető szabályokraMegújult a fahíd a Nagy-Mély-völgyben

Megújult a fahíd a Nagy-Mély-völgyben | 2018-07-17

Turistákat szolgáló fejlesztés a Mecsekben
Imperial22 futárszolgálat