2018. 01. 21. Ma Ágnes, Agnéta névnapja van. Pontos idő: 09:33
Ágazati, szakmai hírek

Tovább apadhat a hazai közmunkások létszáma | 2017-08-28

Tartósan 200.000 alá csökkent a közmunkában foglalkoztatottak száma

Júniusban átlagosan 184 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban, a létszám az utóbbi hónapokban tartósan 200 ezer alá csökkent – derül ki a Belügyminisztérium jelentéséből. Az adatok szerint a 25 év alattiak száma csökkent jelentősen a közfoglalkoztatásban. A kilépők száma júniusban jóval meghaladta az új közmunkásokét.

Az utóbbi hónapokban 200 ezer alá csökkent a közmunkások száma, júniusban 184 ezren dolgoztak valamelyik közmunkaprogramban – olvasható a Belügyminisztérium júniusra vonatkozó jelentésében.

Az adatok szerint az év hatodik hónapjában 12,4 ezren léptek be a közfoglalkoztatásba, amit a kilépők több mint 14 ezer fős létszáma jelentősen meghaladt. A májusi létszámhoz képest nem történt változás júniusban. A 2017. évi programok létszámfeltöltése kisebb hatást gyakorol a belépések számának alakulására, mint a korábbi hónapokban. 2016 júniusához viszonyítva szintén csökkenésről beszélhetünk, amelynek mértéke 19,4 százalékos.

A 25 évnél fiatalabbak kisebb intenzitású megjelenése a közfoglalkoztatásban a belépési számokon is tetten érhető: a programokba belépő személyek 11,8 százaléka volt 25 év alatti a vizsgált hónapban. Egy évvel ezelőtt 17,1 százalék volt ugyanez az arány. Júniusban a belépések legnagyobb hányada, 56,9 százaléka a hosszabb időtartamú programokat érintette. A belépő személyek 14,8 százalékát országos közfoglalkoztatási programokba vonták be, további 28,3 százalékukat járási startmunka keretében kezdték el foglalkoztatni.

Júniusban a közfoglalkoztatásban dolgozók által betöltött öt leggyakoribb munkakör között találjuk az egyszerű szolgáltatási és szállítási tevékenységet, a közfoglalkoztatottak mintegy fele ezen a területen helyezkedett el. Kisebb számban az egyszerű mezőgazdasági munkákban, az egyszerű építőipari tevékenységeknél, az egyéb takarító és kisegítő munkakörökben, valamint az általános irodai adminisztrátor munkakörökben vettek részt a közmunkások. Az említett öt legjelentősebb foglalkozás sorrendje nem változott az előző hónaphoz képest. Ezeken kívül kiemelhetjük még az alábbi foglalkozásokat, amelyeket – májushoz hasonlóan – szintén a leggyakoribb munkakörök között tartunk számon júniusban: intézményi takarító és kisegítő, egyszerű erdészeti, vadászati és halászati foglalkozás, kubikos, egyéb ügyintéző, munka- és termelésszervező.

Júniusban a közfoglalkoztatási szerződés megkötésének helye szerint a résztvevők havi átlagos létszáma Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb.

Tovább apadhat a hazai közmunkások létszáma
Forrás: Magyar Idők
Szerző: Nagy Kristóf
Fotók: 24.hu
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
A 2009. évi Erdőtörvény és aktuális rendeletei összeszerkesztve - letöltések!

A 2009. évi Erdőtörvény és aktuális rendeletei összeszerkesztve - letöltések! | 2018-01-15

Az OEE Erdőrendezési Szakosztály aktuális szakmai anyagaKöszönet az erdészek munkájáért!

Köszönet az erdészek munkájáért! | 2017-12-22

Révész Máriusz kormánybiztos karácsonyi jókívánságai Egyesületünk tagjainak és az állami erdőgazdaságoknak


Több mint egy millió forint gyűlt össze erdészek természefotóiból

Több mint egy millió forint gyűlt össze erdészek természefotóiból | 2018-01-19

Sikeres volt az ÉSZAKERDŐ Zrt. "Zöld Szív" jótékonysági fotókiállítása


Szlovák és magyar erdészetek méhészeti együttműködése

Szlovák és magyar erdészetek méhészeti együttműködése | 2018-01-18

A Vértesi Erdő Zrt. és a szlovák Lesy SR. közös programja


Erdő Háza és vadaspark is lesz a Soproni Parkerdőben

Erdő Háza és vadaspark is lesz a Soproni Parkerdőben | 2018-01-17

Sikeres és tartalmas fejlesztések éve volt 2017 a TAEG Zrt. számára
Imperial22 futárszolgálat