"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Továbbképzést tartott a jogosult erdészeti szakszemélyzet részére a NÉBIH

Továbbképzést tartott a jogosult erdészeti szakszemélyzet részére a NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal 2015. november 11-12. között általános továbbképzést tartott az erdészeti szakszemélyzet részére az erdőgazdálkodást és az erdészeti szakirányítást érintő hatályos jogszabályokról és azok alkalmazásáról. Jogszabályi rendelkezés alapján ugyanis erdészeti szakirányítási munkát csak olyan jogosult erdészeti szakszemélyzet végezhet, aki az erdészeti hatóság által előírt továbbképzést teljesítette.

A továbbképzés keretében a résztvevők átfogó képet kaptak az erdészeti szakirányítást érintő szakmai kérdésekről, a hatályos jogszabályokról és a hatósági elvárásokról.

A tananyag tartalmazta az erdészeti szakirányítást érintő alapvető közigazgatási alapfogalmak ismertetését, a körzeti erdőtervezés menetét, az erdőgazdálkodók nyilvántartásával kapcsolatos szabályokat, az éves gazdálkodás megtervezéséhez és hatósághoz történő bejelentéséhez szükséges alapismereteket, az erdőkár bejelentési rendszer működését, az erdészeti támogatások igénybevételéhez szükséges tudnivalókat, valamint az erdészeti hatóság adatszolgáltatási rendjét és a NÉBIH honlapján az erdőgazdálkodással kapcsolatos nyilvános információk elérhetőségét.

A mostani továbbképzésen 101 fő vett részt, az azt záró vizsgán a résztvevők 97%-a teljesített sikeresen. Az írásbeli vizsgán az erdészeti hatóság az erdészeti szakirányítással kapcsolatos alapfogalmak és a szakirányítói munkában használatos nyomtatványok ismeretét, valamint a hatósági határozatok szakszerű értelmezését kérte számon.

Az erdészeti hatóság 2011 óta összesen 19 továbbképzést szervezett a Névjegyzékben nyilvántartott erdészeti szakszemélyzet részére. A következő továbbképzés várhatóan 2016 áprilisában kerül megszervezésre.

Forrás: NÉBIH EI

Fotók: NÉBIH EI

Hírszerkesztő: Nagy László