2017. 10. 24. Ma Salamon, Antal névnapja van. Pontos idő: 11:29
Ágazati, szakmai hírek

Trófeamustra a Győri Erdészetnél | 2017-10-11

Patkányoson szemlézték az idény eredményeit

A közelmúltban, egy a Földművelési Minisztérium támogatásával készült közvélemény-kutatás szerint a magyarok szívükön viselik az erdők sorsát, de keveset tudnak róluk. A megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy csökkent az erdőterület hazánkban, holott ennek éppen az ellenkezője az igaz, mert a területek megduplázása az erdészek nagy sikertörténete az elmúlt évszázadban! Elgondolkodtató, hogy a válaszadók csupán a 15 százaléka megy ki az erdőbe évente legalább egyszer, ellenben 90 százalékuknak van véleménye az erdőről és az erdészekről.

Ez a vélemény az erdészek a fákhoz fűződő tevékenységéhez kapcsolódóan általában pozitív jellegű, viszont a vadgazdálkodáshoz kapcsolódóan már nem ez a jellemző. Mindezt talán a témát illető ismeretek hiányossága is okozhatja. Anélkül, hogy mélyebben elmerülnénk „a vadászat igenis hasznos" téma kifejtésében, talán abban a laikusok is egyetértenek, hogy napjainkra szükség van az erdő vadállományának kezelésében az emberi beavatkozásra. Hatósági felügyelet mellett az erdőgazdálkodóknak évente ki kell lőni a meghatározott darabszámot az egyes vadfajokból. Ez egyrészt a szelekciót szolgálja, másrészt a területek optimális vadeltartó képességét tartja szem előtt. Ezért aztán az erdőgazdálkodónak szigorúan szabályozott körülmények között, vadásznia kell!

A vadászható vadfajokat és a vadászidényt jogszabályok jelölik ki, de a fő vadászidény a szarvasbőgés időszaka, és ennek végén szokás az év trófeáit szemlére tenni. Egy ilyen esemény volt a közlemúltban a patkányosi trófeaszemle is, melyet az idei évben a vadászház előtti tisztáson rendezett meg a KAEG Zrt. Győri Erdészete.

A díszlet még a nyarat idézte, de az esemény már jelezte, hogy jól az őszben járunk, hisz véget ért az idei szarvasbőgés. Az esemény, amit az erdő királyi vadja ünnepének is neveznek, mely után minden évben hagyományosan összejönnek a Zrt. vadászattal foglalkozó munkatársai, és meghívott vendégei, hogy megbeszéljék, értékeljék a maguk mögött hagyott vadász évad fontosabb eseményeit, tanulságait.

Szépen zöldellő fű és még nagyrészt nyári színeikben pompázó fák adták a hangulatos hátterét annak a 79 gím trófeának, ami a Zrt. gazdálkodási területének 3 vadgazdálkodási tájegységében, 4 erdészet, 6 vadászterületén került terítékre ebben az évben. Az itt kiállított trófeákat a társaság Hansági területeken kezdődő, a Duna árterén keresztül egészen a Bakonyaljáig terjedő területein ejtették el a vadászvendégek.
 
Nagy Balázs vadászati főellenőr összegző beszédében kiemelte, hogy ez az idei, a szélsőséges időjárási viszonyok miatt nehéz főszezon volt, de a kedvezőtlen előjelek ellenére mind a darabszámot, mind a trófeák minőségét illetően jó eredményt hozott. Hisz a már korábban lezajlott hivatalos trófeabírálat szerint a 79 trófeából 21 bronz, 7 ezüst és 2 aranyérmes minősítésű lett.

A továbbiakra vonatkozó kitűzött célokról elhangzottak szerint a legfontosabb az, hogy megőrizzék és jobbá tegyék a szarvas állomány értékmérőit, elsősorban a minőséget meghatározó korösszetételt és a trófeasúlyt, valamint ugyanilyen fontos szempont vadászvendégeink megelégedettsége is.  
     
„Közös kincsünk az erdő" – ez az idei év szlogenje az erdészek között. A legfontosabb természeti értékeinket gondozó és őrző erdészetek feladata, hogy ezt a kincset úgy kezeljék, gondozzák, hogy nem csak a mi nemzedékünket, de unokáinkat is szolgálja fa- és vadállományban egyaránt.

Trófeamustra a Győri Erdészetnél
Forrás: kisalfold.hu
Fotók: kisalfold.hu
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szentpéteri Sándor az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója

Szentpéteri Sándor az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója | 2017-10-13

Lomniczi Gergely főtitkár október 15-tel búcsúzik


Emlékoszlopot avattak Debrecenben - képgaléria!

Emlékoszlopot avattak Debrecenben - képgaléria! | 2017-10-11

Emlékezés Kaán Károlyra és az első hazai természetvédelmi terület védetté nyilvánítására


Elindult az

Elindult az "Év Fája 2018" online szavazás! | 2017-10-03

Virágos kőris, fehér fűz, rezgő nyár?


A Hazai Erdész következő adásának műsorajánlója - videóval!

A Hazai Erdész következő adásának műsorajánlója - videóval! | 2017-10-19

2017.10.21 - szombat 12:30 óra – ECHO-TV


Tájékoztató előadások erdőtulajdonosoknak, erdőgazdálkodóknak

Tájékoztató előadások erdőtulajdonosoknak, erdőgazdálkodóknak | 2017-10-18

Folytatódik a MEGOSZ rendezvénysorozata


Harctéren a vadvilág

Harctéren a vadvilág | 2017-10-18

Természetvédelmi siker katonai területen - a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. közreműködésével
Szavazzon az ÉV FÁJA 2018-ra!
Virágos kőris (Fraxinus ornus)

Ökológiai szempontból egyre nagyobb figyelmet kap (pl. a feketefenyő tömeges pusztulása miatt), e mellett kertészeti szerepe is jelentős. Sajnálatosan a gyomfa-szemléletünk továbbra is él, így kevésbé becsüljük ezt a fafajt.

Fehér fűz (Salix alba)

Az árterek vízháztartásának romlása miatt sok helyen pusztulnak állományai, nemesített fajtái visszaszorították az alapfajt. A múltat idéző fejesfa üzemmódban kezelt botoló füzesek eltűnőben vannak, holott tájképi szerepük is kiemelkedő.

Rezgő nyár (Populus tremula)

Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek vissza-szorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét.

Már szavaztam, tovább az oldalra >>
Imperial22 futárszolgálat