"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Trófeamustra a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. rendezésében

Trófeamustra a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. rendezésében

2014. október 11-én az időjárás kegyeibe fogadta a Jánossomorjai Erdészet Lóvári vadászházához érkező vendégeket és házigazdákat, ahol ötödik alkalommal megrendezésre került a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. immáron hagyományosnak mondható trófeamustrája, amihez első alkalommal csatlakozott a Lajta-Hanság Zrt. és a Felső-szigetközi Vadászszövetség.

A vadászkürtösök előadása után, Orbán Tibor, a KAEG Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket és hivatásos vadászokat a házigazda nevében. A köszöntőjében kiemelte, hogy a Lajta-Hanság Zrt. vezérigazgatója, Preiner József és a Felső-szigetközi Vadászszövetség elnöke, Dr. Lascsik Ágoston elnök úr is támogatta, hogy ez évi rendezvényünket együtt a Lóvári erdő területén tartsuk. A szokásosnál így nagyobb hányadát tudtuk bemutatni a megye vadászatra jogosultjainak eredményeiből. A kiállított trófeák kiválóan reprezentálják Győr-Moson-Sopron megye gímállományát, hiszen a három rendező közel 70.000 hektár vadászterületről összesen 125 elejtett bikát mutatott be.

Ezt követően Somos András vadászati főellenőr foglalta össze a szeptemberi bőgés előzményeit és eredményeit. Az egész évben tapasztalható rapszodikus időjárás, a nagy mennyiségű csapadék, a belvíz, a szeptemberben levonuló árvíz, a talaj menti fagy közeli hőmérséklet, az átláthatatlan ködös párás idő mind-mind komoly kihívás elé állította a vadászokat és kísérőiket.

A KAEG Zrt. kezelésében álló 34.500 hektárnyi területről származó 82 trófea átlagsúlya 5,74 kg volt, ami 35 dekagrammal meghaladta az előző évi átlagot, így ez az év kiemelkedőnek tekinthető. A bírálat során minden harmadik agancs érmet kapott, így 1 arany 10 ezüst és 19 bronzérmes trófea került bemutatásra. 

A hat gazdálkodási egység közül idén kiemelkedett a Ravazdi erdészet területe, ahol a 18 bika átlagsúlya 6,55 kg volt, ami majdnem 1 kilógrammal meghaladta az összes trófea átlagsúlyát. Itt került elejtésre idén az elmúlt 5 év legnagyobb bikája, kereken 10 kg-os trófeasúllyal, ami a bírálaton 212,9 CIC ponttal aranyérmes lett.

A Lajta-Hanság Zrt. által kezelt 14.000 hektárnyi vadászterületén lezajlott bőgési időszakról Giczi Ferenc vadászati ágazatvezető beszélt. Kiemelte, hogy a 23 bika 6,7 kilogrammos átlagsúlya kiemelkedő, az elmúlt 30 évben nem volt ilyen magas. A bírálaton a Hatóság 5 bikát ezüst, 13 bikát bronzéremmel díjazott, ami szintén kiváló eredménynek tekinthető. Érdekesség, hogy a tavalyi évben egy 6,4 kg-os trófea ezüstérmet kapott, míg idén egy 7,6 kg-os csupán bronzot. Ez jól mutatja, hogy az idei esztendőben a fajsúlyok nagyon magasak voltak.

A Felső-szigetközi Vadászszövetség 21.000 hektáron gazdálkodik, amelyről 23 bikát hoztak a trófeamustrára. A 4,9 kg-os átlagsúly az előző évekhez képest magasabb, visszatekintve jól látható a fokozatos fejlődés. A 6 darab érmes bika közül 1 lett aranyérmes, 1 ezüst és 4 bronzérmes. Az aranyérmes bika agancsa 9,52 kg-ot nyomott, ami a területen kimagaslónak számít.

A kiállított trófeák megszemlélését jóízű ebéd elfogyasztása, valamint baráti beszélgetés követte a helyszínen.

További képeket a Híralbumok képgalériánkban tekinthet meg a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: KAEG Zrt.

Szerző: Somos András vadászati főellenőr, KAEG Zrt.

Fotók: Greguss László Géza

Hírszerkesztő: Nagy László