"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Trófeaszemlét rendeztek Guthon

Trófeaszemlét rendeztek Guthon

Hetedik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A bemutatón – a tavalyi évhez hasonlóan – a Zöldház előtti tó körül helyezték el a szervezők a barcogás idején terítékre került bikák agancsait, ahol a szép őszi időben egy könnyű séta keretében lehetett megismerkedni a szezon gúthi „termésével”.

A trófeaszemlék elindításával a NYÍRERDŐ Zrt. jó példával kívánt elől járni - fogalmazott megnyitó beszédében az erdészeti társaság vezérigazgatója, Szalacsi Árpád. Állami erdő- és vadgazdálkodóként küldetésünknek tartjuk, hogy hangsúlyozzuk, mennyire fontos az erdő és a természet szeretete. Napjainkban, amikor sokan vizsgálnak minket, ilyen – olyan véleménnyel, csak a számokat nézik. Ez is nagyon fontos dolog, de nem minden a pénzről szól, hanem a szakmai munkáról, az odaadásról is. Egyéb tetteinkkel is próbálunk ennek a szemléletnek megfelelni. Jó példa erre a Gúthi-erdőt bemutató film, ami az első gúthi világrekord bika terítékre kerülésének 25. évfordulójára készült el – mondta Szalacsi Árpád, majd megköszönte a gúthi szakszemélyzet munkáját.

A szeptember és az október mindig ünnep Gúthon. Nagyon jó gazdálkodási és nagyon jó vadgazdálkodási év van mögöttünk – jelentette ki Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója. Arról beszélt, hogy a tavaly őszi erős makktermésnek, az enyhe télnek és az azt követő vegetációs időszak buja növényzete nyújtotta táplálék-kínálatnak köszönhetően az átlagosnál lényegesen erősebbek az idei agancsok. 16 öt kilónál súlyosabb agancsú dámbika esett a barcogás idején Gúthon, ezek közül négy haladja meg az 5,5 kg-ot. A bikák közül 16 kapott 200 IP pont feletti minősítést. Azzal a ténnyel, hogy a terítékre került 105 lapátos bika átlagsúlya megközelíti a 4,2 kilót a világ kevés más vadászterülete képes versenyre kelni. Az érmes arány 85 százalék: 60 gúthi trófea arany, 22 ezüst és 7 pedig bronzérmes minősítést kapott.

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt.

Fotók: NYÍRERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László