"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Túra az ezeréves tölgyfák alatt

Túra az ezeréves tölgyfák alatt

A Szomódi Helytörténeti Egyesület és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Süttői Erdészete, csatlakozva a Zöld Sziget Kör tagjaihoz egy régi hagyomány felelevenítésére vállalkozott.

Az ismeretterjesztő túra végén kiderült, hogy régen is jártak iskolák, közösségek az arborétumba és a szomszédos Gombás-pusztára kirándulni. Így, úgymond hagyományfolytató túra kerekedett a programból, amelyet minden tavasszal és ősszel meg kívánnak ismételni a szervezők. De ne fussunk ennyire előre!

A több mint húsztagú társaság Tatáról, Szomód érintésével érkezett a „rajt” színhelyére, Dunaszentmiklósra. A társaság két kilométert gyalogolt az első állomásig, amely a januárban, összefogással állított kettős kereszthez vezetett. Az 1945. január 4-i kivégzések áldozatainak állított emlékműnél, rövid pihenő és történelmi megemlékezés következett. Után a neszmélyi arborétumhoz vezetett a bakancsosok útja, ahhoz a három tölgyfához, amelyek kora – az erdészek szerint – együttesen eléri az 1000 esztendőt. Itt Tóth Róbert, a neszmélyi erdészkerület vezetője jóvoltából egy rendkívül érdekes, különleges világot ismerhettek meg a túrázók.

Forrás: kemma.hu

Fotók: panoramio.com/kele7

Hírszerkesztő: Nagy László