"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Turisztikai fejlesztések a Gaja-szurdokban

Turisztikai fejlesztések a Gaja-szurdokban

Az országos Kék Kör túraútvonal fejlesztésére írt ki pályázatot a Magyar Természetjáró Szövetség. A Kék kör az országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát, és az Alföldi Kéktúrát foglalja magában. A programban az állami tulajdonú erdőgazdaságok közösen vesznek részt.

A Vadex Mezőföldi Zrt. területén összesen 18 kilométernyi Kék túra útvonal húzódik. Ebből hat kilométernyi a Gaja-völgyben, amely jelenleg is a megye egyik legszebb, legkulturáltabb kirándulóhelye. A Fehércsurgó és Balinka között húzódó szurdokot Gaja-völgyi Tájcentrumnak nevezik, és kerítés övezi. Jelenleg is több tájékoztató tábla van a területen, melynek központjában esőbeálló és tűzrakó helyek is találhatók.

Az említett turistaútvonalak és a mellettük található látványosságok felújítását, illetve ezen jelzett ösvények kerekesszékkel, babakocsival is járható tételét célzó program részeként a Vadex Zrt. a Gaja-patak völgyében végez összességében mintegy 70 millió forint értékben beruházásokat – mondta el lapunknak Majoros Gábor, a cég vezérigazgatója. A tájcentrum közepén, a tónál még decemberben elkészült egy új esőbeálló, amiáltal már összesen 120-an étkezhetnek, üldögélhetnek fedett helyen. A munkák nem csupán az ösvény szélesítését, de a mederfal megerősítését is célozzák.

Az Ádám-Éva fának nevezett, kidőlt fatörzs természetesen átjáróként szolgált a Gaja felett, ám múlt tavasszal elmozdította, partra vetette az áradás. Az öreg tölgy rönkje helyett most olyan stabil híd épül, amelyen kerekesszékkel, babakocsival is biztonságban átkelhetnek majd a kirándulók. Ugyancsak sor kerül az Alba Regia forrás környékének teljes felújítására is.

A legnagyobb értékű munkát a pataktól kissé távolabb fekvő, a Zseri-szállás nevezetű területen álló egyik – meglehetősen rossz állapotban – levő kis épület teljes felújítása jelenti. A földszinti szobában vadászati, erdészeti kiállítás kap helyet, az emeleten az oktatóteremben pedig akár egész iskolai osztályok számára is lehet majd foglalkozásokat tartani. A program részeként új, az egész kék kör mentén egységes tájékoztató térképek és eligazító táblákat helyeznek ki a Gaja-völgyben is. Az említett turisztika beruházások hivatalos átadását tavasszal tervezik - – tudtuk meg a Vadex vezérigazgatójától.

Forrás: feol.hu

Szerző: B.Kiss László

Fotók: feol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László