"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tűzelő lesz a kidőlt fákból

Tűzelő lesz a kidőlt fákból

Értékes bútoralapanyag helyett számos esetben csupán tüzelőnek adhatják el az erdészetek az áprilisi hó- és jégkárok miatt kidőlt és letört fákat. Bár a turistautak jelentős részét mára megtisztították a társaságok, az erdőkben még bőven akad munkájuk a kármentéssel foglalkozó gazdálkodóknak. A kidőlt fák eltakarítása után, várhatóan ősszel a felújítás is megkezdődhet.

Bár az erdei utak jó részét mára sikerült megtisztítani az áprilisi hó és fagy okozta károktól, a kidőlt fák elszállítása és kitermelése még folyamatban van a legtöbb erdőgazdaságban. A szokatlan tavaszi időjárás óriási károkat okozott a hazai erdőkben az idén. Csaknem hetvenezer hektáron pusztított a jég, a hó, a fagy, a kár mértéke az előzetes becslések szerint megközelíti az egymilliárd forintot. Az Északi-középhegységben és a Bakonyban viselte meg leginkább az erdőt az április végi havazás, a helyenként méteres hó olyan károkat okozott, amelyeket hosszú hónapok munkájával lehet csak helyreállítani. A legnagyobb problémát az okozta, hogy a lehullott nagy mennyiségű hó súlyát a kilombosodott fák ágai nem bírták el és letörtek, számos helyen egész fák dőltek ki a későn érkezett hóviharban.

A szokatlan időjárás összesen 2800 kilométernyi erdei és turistautat tett járhatatlanná, számos kulcsosház és turisztikai létesítmény sérült meg a viharokban. Emellett 93 kilométer hosszan a vadkárelhárító kerítéseket is megtépázta az ítéletidő. A szaktárca korábbi tájékoztatása szerint az utakban, kulcsosházakban, erdei iskolákban mintegy százmillió forint közvetlen kár keletkezett. A pusztítás 75 százalékban természetvédelmi területeket, nemzeti parkokat érintett, így az anyagi mellett az eszmei kár is jelentős, hiszen a szóban forgó területeken több tucat védett madárfaj fészkelt.

A Földművelésügyi Minisztériumtól most megtudtuk: a havazást követő hetekben az erdőgazdálkodók elsőként a megrongálódott úthálózat helyreállítására koncentráltak, majd a turisták által sűrűbben látogatott helyeken végezték el a kármentesítést. A belső erdőterületeken az engedélyek megszerzését követően kezdődött el, illetve jelenleg is tart a kidőlt faanyag kitermelése, kiközelítése. A vihar miatt kidőlt fákat a feldolgozást követően a piacon értékesíthetik a társaságok, a kitermelt minőségnek megfelelően. A súlyos teher alatt több esetben is értékes fák törtek el úgy, hogy az egyébként a bútoriparnak is megfelelő alapanyagot csupán tűzifaként értékesíthetik a társaságok.

A tárca tájékoztatása szerint bár a legtöbb kidőlt fát igyekeznek elszállítani az erdőkből, az elszórt és nehezen megközelíthető egyedek esetében a faanyagot a természet lebontó erejére bízva a területen hagyják a társaságok. A viharkárok rendezése azonban nem ér véget a fák feldarabolásával és elszállításával, hiszen az erdőgazdálkodóknak az utánpótlásról is gondoskodniuk kell. Ha ugyanis az erdőben okozott kár mértéke indokolttá teszi, akkor az érintett területen akár mesterséges felújítást is eszközölni kell. Ez azonban a szaktárca szerint csak az őszi időszakban történhet meg.

Forrás: Magyar Idők

Szerző: Köpöncei Csilla

Fotók: Komka Péter/MTI

Hírszerkesztő: Nagy László