"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az enyhe tél miatt sem csökkent a tűzifa vásárlási kedv

Az enyhe tél miatt sem csökkent a tűzifa vásárlási kedv

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. évente 50-70 ezer m3 tűzifát ad el a lakosságnak a megyében. A legnépszerűbb a cser és a tölgy. Akácot viszont az erdőtörvény előírása szerint csak április 30-ig vághatnak. Az erdészeknek figyelemmel kell lenniük a virágzásra, és így a méhekre is.

Vágják a fát a Vásárosmiske-környéki több száz hektáros akácosban. Úgynevezett nevelővágást, gyérítést végeznek. Az erdészek jelölték ki, hogy melyik fát kell kitermelni ahhoz, hogy a többi jobban fejlődhessen. A természet három héttel előbbre tart a szokásosnál, így hamarosan virágoznak a fák. Akkor pedig az ország több pontjáról is idetelepítik méhcsaládjaikat a méhészek. Emiatt április 30-tól szeptemberig az erdőtörvény szerint tilos akácot vágni. Az akác jól eladható, keresett fajta, bár fűtőértéke elmarad a tölgyétől, nedvesen is jól ég.

A magyar lakosság leginkább a cser és tölgy tűzifát viszi. Ennek ára a legalacsonyabb, a hőértéke ugyanakkor nagyon jó. Kandallóba szokták venni a bükk és gyertyán tüzifát, aminek hőértéke nagyon kedvező. Terepjáró teherautókkal hordják le a hegyről a kitermelt fát, amit aztán innen, az út menti ideiglenes depóból szállítanak el a vevőkhöz a kamionok. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 50-70 ezer m3 fát ad el a lakosságnak évente. Az állami szociális tűzifa program keretében 1000 m3-t adtak az önkormányzatoknak és a segélyszervezeteken keresztül a rászorulókat is támogatták fával. A cég gondozza a megye állami erdőit.

Mint Csapó György osztályvezető főmérnök elmondta, 11,5 millió m3 fát gondoznak Vas megyében, aminek az éves növedéke közel 320 ezer m3 fát jelent. Nem kis mennyiségről van szó. Ennyi a lehetőség az éves kitermelésre. Ezt az elmúlt 10 évben nem használták ki teljes mértékben. Európában Magyarország erdőtörvénye a legszigorúbb. Ez szabályozza, hogy mennyi fát szabad kivágni és mennyit kell telepíteni. Az idei szezonban 2,8 millió csemetét ültettek, 170 mázsa makkot és 60 kilogram erdei fenyő magot vetettek el a megyében.

A Szombathelyi TV Telezöld műsorának témája a vas megyei erdészek és az erdőgazdaság volt. Az adás az alábbi lejátszó segítségével tekinthető meg.

Forrás: Szombathelyi TV

Fotók: videó és fotók:Szombathelyi TV

Hírszerkesztő: Nagy László