"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tűzoltók ragadtak fejszét Ropolyban

Tűzoltók ragadtak fejszét Ropolyban

Erős szél fújt át a zselici völgyben fekvő Ropolypusztán kedd reggel, ahol a szakadó eső is az éles bevetésekhez hasonló feltételeket teremtett a IV. Országos Tűzoltó Favágóverseny tizenkilenc induló csapata számára. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.-vel karöltve szervezte a megmérettetést, amelyen a versenyzők értékes ajándékokért is küzdöttek.

A versenyt, amelynek másodszor adott otthont a somogyi dombok ölelésében fekvő Ropolypuszta, Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg A tábornok balesetmentes és izgalmas versengést kívánt a csapatoknak.

Bár heves zivatar és szél tombolt, ezúttal nem ezek az időjárási tényezők gondoskodtak a farönkök döntéséről. Ez most a tűzoltókra váró egyik egyéni versenyszám volt ugyanis, amelynél a pontosság számított a fő tényezőnek. A szerelési feladat ugyanilyen precizitást igényelt. A felhőszakadástól védve, a sátrak oltalmában, röpke másodpercek alatt fordították meg a versenyzők a motorfűrészek vezetőlemezét, majd a rögzítő csavarok rászorítását követően az asztalon csapódó nyomatékkulcs állította le a stopperórát.

Az égi áldás csillapodásával a kombinált verseny is elrajtolt. Hol szemerkélő esőben, hol ragyogó napsütésben lépett pályára elsőként a csapatok motorfűrész-kezelője, aki egy minimum harminc, maximum nyolcvan milliméter vastagságú korongot vágott le egy rönkről. A korong földre érkezését követően a csapat többi tagja is hozzáfoghatott feladatához, két, egyenként négy méteres rönköt kellett legallyazni, majd egyméteres választékokra darabolni, félbehasítani és sarangba (rakatba) rakni.

A verseny célja, hogy a megmérettetés során a tűzoltók összemérjék a motorfűrész-használat terén szerzett jártasságukat, törekedve az eszköz precíz használatára, természetesen a munkavédelmi előírások betartásával. A pontatlanságot, az előírások megsértését a versenybírók súlyos hibapontokkal büntették; szankcionálták például a helytelen fűrészindítást, illetve azt is, ha a versenyző megérintette a járó motorú fűrész láncát, avagy helyet változtattak a járó láncú eszközzel. 

A döntés versenyszámban Lenti Tamás (Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) lett a legeredményesebb, míg a motorfűrész vágószerkezetét a leggyorsabban - 16,80 másodperc alatt - Vastag Roland (Barcs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság) cserélte le, így ők állhattak a stílusosan farönkökből épített dobogó tetejére. Mindkettejük számára Held Norbert ügyvezető igazgató adta át a Husqvarna védőfelszerelés-készletet. A kombinált versenyszámban az Encs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata bizonyult a legeredményesebbnek, így az ő kezükben csillogott a legjobbnak járó kupa. Az összesített csapatversenyben pedig a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata hódította el a legjobbnak járó kupát, megelőzve Barcs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának csapatát (Horváth Imre, Vastag Roland, Vidák Balázs, Werkman Norbert), míg a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata (Ginter Ákos, Györgyi Gyula, Király Zoltán, Zomi Balázs) az ötödik helyez zárta a megmérettetést. A legeredményesebb Somogy megyei csapat, a barcsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság, Nagy Istvánnak, a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokának, valamint a Husqvarna Kft.-nek a különdíjában részesült. Ugyanakkor az Andreas STIHL Kft. képviseletében Gémesi József is különdíjakat adott át. Jutalmazta a legnagyobb döntési pontosságot elért Lenti Tamást. A leggyorsabb döntési időt elérő Koncz Miklós (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) is jutalomban részesült, ahogy a legkevesebb hibapontot gyűjtő Encs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, és a legjobb időeredményt produkáló a Miskolc Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata is.

Forrás: SEFAG Zrt., Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hírszerkesztő: Nagy László