"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Új lakókkal és apró jövevényekkel várja a látogatókat a Nyírjesi Füvészkert

Új lakókkal és apró jövevényekkel várja a látogatókat a Nyírjesi Füvészkert

Új lakók, a világ második legnagyobb madarának számító emuk érkeztek az Ipoly Erdő Zrt. Nyírjesi füvészkert és vadasparkjába. Az állatokkal a március 15-ei nyitást követően ismerkedhet meg a nagyközönség. Bővül a park amerikai szekciója is, 100 faj több mint 1000 példányát ültették el a már meglévő növények mellé, a családosok örömére pedig kisbárányokkal és kiskecskével népesül be az állatsimogató.

A Balassagyarmathoz tartozó Nyírjes vidéke, tavakkal és ligetekkel tarkított erdőségeivel évtizedek óta a városban és a környéken élők egyik közkedvelt rekreációs úti célja. Az Ipoly Erdő Zrt. fenntartásában működő Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark lehetőséget teremt arra, hogy egy egyedülálló módon kialakított növénygyűjtemény és állatbemutató segítségével fedezhessük fel a természet színes világát.

A vadasparkban új lakókként emukkal ismerkedhetnek meg idén a látogatók, a 160-180 centiméteres magasságú, 50-60 kilogrammos madarak decemberben, egy balassagyarmati család adományaként érkeztek Nyírjesre. Az Ausztráliában honos emuk a struccokhoz hasonlóan, legfőképpen magvakkal, fűfélékkel, levelekkel táplálkoznak, de nem vetik meg a gyümölcsöket sem. A madarak érdekessége, hogy a hím költi ki a fiókákat, míg a tojó a tojásrakást követően elhagyja a fészket. Gyors futómadaraknak számítanak, huzamosabb ideig is képesek akár óránként 50 kilométeres sebességgel rohanni.

A tavaszi időszak sztárjait – a gyerekek körében legalábbis – vélhetően mégsem ők, hanem a nemrég született kisállatok, Valentina és Bálint, az ikerbárányok, valamint Albert, a kiskecske jelentik majd. A selymes szőrű, törékeny állatokat az állatsimogatóban bárki könnyedén megtalálhatja, kézbe veheti. A helyszínen többek között nyuszik, récék, fácánok, szarvasok, őzikék, aranysakál és két alpaka is várják a látogatókat.

A füvészkert is rengeteg újdonságot tartogat, bővül az amerikai szekció gyűjteménye, virágos cserjék, köztük magnóliák és rododendronok, illetve új fás szárú növények, mint a Kentucky sárga fa, vagy a Hemlock fenyő is helyet kaptak bemutató térben. A kertben fajtaismertető táblák segítik az eligazodást a növények között, de kérhetünk csoportos vezetést az Ipoly Zrt. munkatársaitól is, akik szívesen mutatják be bárkinek a látnivalókat.

A hagyományoknak megfelelően idén is március 15-én nyitja meg a kapuit a látogatók előtt a füvészkert, mely már harmadik éve jelent élményekben gazdag kirándulóhelyet azoknak, akik a természet szépségeire és sokszínűségére kíváncsiak.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Fotók: Ipoly Erdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László