2018. 04. 24. Ma György, Fidél, Debóra névnapja van. Pontos idő: 20:15
Ágazati, szakmai hírek

Újabb örökerdő-művelési továbbképzés a Pilisi Parkerdőben | 2017-09-20

Német erdészeket látott vendégül az erdőgazdaság

A Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészete augusztus végén örökerdő-gazdálkodásban élen járó német erdészeket látott vendégül, hogy gyakorlati továbbképzéssel mélyíthesse el a szakemberei tudását. A Parkerdő közel két évtizede kezdte meg a folyamatos erdőborítást eredményező örökerdő-gazdálkodás alkalmazását, a Dobogókő közelében található Mexikó-pusztán kísérleti jelleggel elindított szakmai munka később igazolta a hozzáfűzött reményeket: ökológiai és ökonómiai szempontból egyaránt az örökerdő nyújt megoldást a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósítására. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken a mai napig már több mint 7.000 hektáron álltak át erre a fenntartható erdőművelési üzemmódra, és további több mint 7.000 hektáron kezdtek az örökerdő-gazdálkodás irányába mutató átmeneti üzemmódot alkalmazni.

Az erdészeti szaknyelvben az erdőket különböző üzemmódokkal és – ennek eredményeképpen – kialakult erdőalakkal jellemzik. Az erdőgazdálkodás üzemmódja határozza meg azt az átfogó kezelési koncepciót, melyet az erdőgazdálkodó az erdőfelújítás, az erdőnevelés és a fakitermelés során alkalmaz. Ennek alapján megkülönböztetnek egykorú, homogén szerkezetű vágásos erdőt, és vegyeskorú, változatos szerkezetű örökerdőt. Az örökerdő fafajokban gazdag, többkorú és változatos szerkezetű faállomány, hiszen az örökerdő-gazdálkodás alapelve tiltja a tar- és végvágást. Ennek köszönhetően hatékonyan megőrizhető az erdők biodiverzitása, miközben az ilyen erdők ellenállóbbak a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is.

Az ilyen erdőgazdálkodás jellemzője: az erdőborítás folyamatossága, az állományklíma folyamatos fenntartása, a horizontális és vertikális erdőszerkezet változatossága, az őshonos fafajok (helyi származások) előnyben részesítése, a vegyeskorúság, az elegyesség, a válogató (szálankénti) erdőművelés, az öreg és holtfák védelme, a kíméletes fakitermelési módszerek alkalmazása és az ökológiai szempontokat is figyelembe vevő vadgazdálkodás. Az örökerdő faji, szerkezeti és genetikai szempontból is különösen változatos, mely változatosságnak a folyamatos spontán, önfenntartó felújulás a kulcsa.

Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke elmondta: „A természetjáró ember öntudatlanul egy olyan erdőképhez ragaszkodik, ami az őserdőket idézi, az örökerdő-gazdálkodással pedig ezt az erdőképet tudjuk biztosítani. A klímaváltozás negatív hatásainak és a természeti katasztrófáknak ellenálló, stabil erdők létrehozása és megerősítése emellett épp úgy célunk, mint fenntartható erdőgazdálkodási módszerekkel megteremteni és folyamatosan továbbfejleszteni a természetjárás és a turizmus számára élhető erdők mögött megbúvó szakmai feltételrendszert. Erdészeink és az erdőgazdálkodásunkban résztvevő vállalkozók folyamatos képzése éppen annyira fontos, mint az örökerdő szemléletének, a fenntartható erdőgazdálkodás kultúrájának magyarországi megismertetése és minél szélesebb körben történő elfogadtatása. Bízom benne, hogy előbb-utóbb az összes erdészetünknél meg tudjuk szervezni ezt a gyakorlati továbbképzést.”

A német erdészek a hagyományaiknak megfelelően élen járnak az örökerdő-gazdálkodás elveinek és módszereinek gyakorlati alkalmazásában: a türingiai állami erdészetnél például húsz évvel ezelőtt álltak át a teljes erdőterületen való alkalmazására, tapasztalataik ezért nagyon hasznosak a magyar erdészek számára. A türingiai erdész szakemberek az örökerdő-tréning elméleti bevezetése után terepi gyakorlatot is tartottak, ahol a német kollégák jelölési fortélyokat mutattak be, majd a kisebb csoportokra tagolt résztvevők saját maguk is gyakorolhatták a bemutatott feladatokat.

A továbbképzés résztvevői a Pilisi Parkerdő Zrt. progresszív szemléletét képviselő dr. Madas László egykori igazgató emlékkövét is megkoszorúzták.

„Dr. Madas László példaértékű tevékenységére és szakmai hagyatékára utalva mi is azt tartjuk a legfontosabb feladatunknak, hogy gyermekeinknek és unokáinknak élhető erdőket hagyjunk hátra. Az örökerdő-gazdálkodás ebben a törekvésben kulcsfontosságú módszer. Ha összehasonlítjuk az egyes türingiai erdészeteket a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeteivel, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Pilisi Parkerdő nagyon jó úton van az örökerdő-gazdálkodás művelésében és terjesztésében” emelte ki dr. Andreas Niepagen a Türingiai Államerdészet képviseletében.  

Újabb örökerdő-művelési továbbképzés a Pilisi Parkerdőben
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Támogassa adója 1%-nak felajánlásával Egyesületünket!

Támogassa adója 1%-nak felajánlásával Egyesületünket! | 2018-04-23

A magyar erdőkért, a magyar erdészekért, a magyar erdőgazdálkodásért!


Megalakult az OEE Felvidéki Helyi Csoportja - képgalériával!

Megalakult az OEE Felvidéki Helyi Csoportja - képgalériával! | 2018-04-20

Egyesülettörténeti jelentőségű esemény BalassagyarmatonHermann Ottó Szellemisége Díjat kapott Rónai Ferenc

Hermann Ottó Szellemisége Díjat kapott Rónai Ferenc | 2018-04-23

Pro Natura Emlékplakettet vehetett át a Föld Napja alkalmából a Madas László Erdészeti Erdei Iskola


Erdészek és pedagógusok találkoztak a sziágyi erdőben - videó!

Erdészek és pedagógusok találkoztak a sziágyi erdőben - videó! | 2018-04-23

A Dél-Dunántúli Erdészeti Erdei Iskolák régiós bemutatkozó rendezvénye


A gödöllőiek nyerték  a VII. Országos Felsőoktatási Vadászati Vetélkedőt

A gödöllőiek nyerték a VII. Országos Felsőoktatási Vadászati Vetélkedőt | 2018-04-23

Csapatban és egyéniben is a Szent István Egyetem hallgatói győztek
Imperial22 futárszolgálat