"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Újjáéledt a Balatonföldvári Parkerdő

Újjáéledt a Balatonföldvári Parkerdő

Az 1970-es évek elején alakították ki a Balatonföldvári Parkerdőt, akkor pár pad volt itt, s földes út vezetett ide. Az eszközök azóta elavultak és esőzéskor sem lehetett megközelíteni a helyet. Nem csak a látvány szép a "délparti város tetejéről", hanem a kirándulók is szívesen pihennek meg itt - mondják a helyiek. Azért, hogy újra élet legyen az erdőben, a SEFAG Zrt. madártetetőket, új padokat és információs táblákat helyezett ki mintegy 5 millió forint saját forrásból.

Iberpakker Gábor, erdészeti igazgató, SEFAG Zrt.:
- A meglévő és egyébként működő értékeket szerettük volna felújítani, karbantartani. Funkcióbővítést is végeztünk mind emellett természetesen, gyakorlatilag itt a hátam mögött látható egy olyan útburkolat, amely majd egy kilométer hosszan tart és ezáltal, gyakorlatilag időjárás függetlenné tettük a parkerdőben való közlekedést.

Így ezután bárki felfedezheti a 25 hektáros területet, ahol az erdei állatokkal és növényekkel is megismerkedhetnek a kikacsolódni vágyó felnőttek vagy a tanulmányi kiránduláson résztvevő diákok is - mondta az átadón Holovits Huba Balatonföldvár polgármestere.

Holovits Huba, polgármester, Balatonföldvár:
- Fontos szerepet tölt be a turisztikai állomások, turisztikai célpontok között is Balatonföldváron ez a terület, hiszen egész évben nem csak a turisztikai főszezonban nyáron, hanem tavasszal, ősszel, télen is látogatható. Rekreációs övezetként, sétaútként, sportcélokra alkalmas területként funkcionálhat majd a jövőben.

Egyetlen somogyi erdő sem maradhat kihasználatlanul - mondta Máté János, a Sefag Zrt. termelési igazgatója. A szakember szerint az erdő olyan, mint a levegő, ha nem lenne vagy, ha sérülne, akkor nagyon éreznénk a hiányát.

Máté János, termelési vezérigazgató, SEFAG Zrt.:
- A második legerdősültebb megye Nógrád után, de mivel kétszer akkora megye mint Nógrád nekünk sokkal több erdőnk van mint a nógrádiaknak. Fontos nekünk, nyilván mindenki mást keres az erdőben van aki megélhetést, van aki szórakozást, van aki védelmet, természetvédelmet, vízvédelmet. Az erdők nagyban hozzájárulnak a szén-dioxid megkötéshez, ugye ez már köztudott, tompítják a klímaváltozás hatásait, jót tesznek a turizmusnak itt a Balaton mellett, jót tesznek a csapadéknak, jót tesznek a klímának, mindennek jót tesznek.

A társaság az elmúlt egy év alatt közel 1,2 milliárd forintot fordított turisztikai célú beruházásokra.

Forrás: Somogy TV

Fotók: Facebook/Happy Bees-BALATON Méhészet

Hírszerkesztő: Nagy László