"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Újra indul a szalonka monitoring program

Újra indul a szalonka monitoring program

A világon egyedülálló, az erdei szalonka tavaszi vonulását vizsgáló kutatás, amely az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) kezdeményezésére indult 2009-ben, ezúttal négy évre (2017-2020) hirdeti meg a vadászatra jogosultak érdekképviseleti szervezete. A programhoz csatlakozhat bármelyik bejegyzett vadászatra jogosult szervezet, a részvételről szóló megállapodást az OMVV illetékes Területi Szervezeteivel köthetik meg a következő hetekben.

A 2009-ben indult program célja az EU Madárvédelmi Direktívájának 9. cikk (1) bekezdése alapján történő derogáció tudományos igazolása, a kutatás megfigyelésből és mintagyűjtésből áll. A program alapvetően a korábbi évekhez hasonlóan folyik. A tudományos munkát a Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézete (VMI) fogja össze, a vadászatra jogosultak az OMVV-t képviselő megyei koordinátorokkal tarthatják a kapcsolatot.

A vadászatra jogosultak az OMVV területi szervezeteivel megkötött megállapodással (ld. a lap alján) és az erdei szalonka hasznosítására vonatkozó kérelemmel (szintén ld. a lap alján) fordulhatnak a vadászati hatósághoz, amely kiadja az engedélyeket a mintagyűjtésre. A kérelemnek tartalmaznia kell az egyedi kóddal, GPS lokalizációval azonosított megfigyelési pontokat (ezeket minden jogosultnak újra ki kell jelölnie), amelyekre a VMI majd meghatározza a kvótákat. A programban a kutatási költségekhez való hozzájárulás ellenében lehet részt venni, ennek összege 20 000 forint + áfa. A hatóságnál további költség a 10 000 forintos eljárási díj.

További részletek és kapcsolódó dokumentumok az OMVV honlapján, ide kattintva érhetőek el.

Forrás: OMVK Közlemény

Fotók: www.omvk-somogy.hu

Hírszerkesztő: Nagy László