"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Lengyelországban jártak a "Vadas Jenős" diákok

Lengyelországban jártak a "Vadas Jenős" diákok

A Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium diákjai megérkezésük után a város nevezetességeit tekintették meg először Lesko városában. Ott megtudhatták, hogy a több mint ötezer lélekszámú település a Keleti-Beszkidekben található a Jaslo-Sanoki völgyben. Átlagos tengerszint feletti magassága 390 méter. A mátrafürediek sétáltak a városközpontban, és megnézték a zsinagógát, a templomot és a gyönyörű kastélyt is. Vacsora után a lőtérre is kimehettek gyakorolni. A hivatalos fogadást a testvériskola megtekintése követte. A tanulók főleg a kísérő diákok jegyeire és a naplóra voltak kíváncsiak. Délelőtt szakmai versenyt rendeztek a lengyel és magyar diákok között, melyet mindenki nagyon élvezett. Ebéd után ellátogattak egy fűrésztelepre, ahol megfigyelhették, mi történik a kivágott fával, hol és hogyan dolgozzák fel annak részeit.

A következő napon az erdőben tartották a szakmai programot. A megtermett jegenyefenyők kivágása és gallyazása igazi kihívás volt a tanulóknak. Ebéd után a Solina-tóhoz utaztak, ahol az egyik legnagyobb lengyel duzzasztógátat nézték meg, és a tavon is hajókáztak. A panorámában ugyan nem tudtak gyönyörködni a hideg és ködös idő miatt, ettől függetlenül mindenki jól érezte magát.

Másnap délelőtt ellátogattak az iskola állományalatti csemetekertjébe, ahol megnézték a bükk- és jegenyefenyőcsemeték termesztésének különleges technológiáját. Ebéd után a vadászati múzeumba vezetett a diákok útja, ahol főleg a jávorszarvas és a medve volt a kedvenc kiállított „tárgy”. Az ott töltött idő alatt megismerhették a lengyel erdő élővilágát és sok trófeát, állatot és vadászati eszközt láthattak. A hideg sem szegte a fiatalok kedvét abban, hogy kipróbálják a múzeum mögött található kalandparkot.

Indulás előtt még arra is volt lehetőség, hogy a diákok meglátogassák Sanok városát, ahol mindenki megvehette szeretteinek az ajándékokat. A résztvevők egybehangzóan elmondták: bíznak abban, hogy ez a három éve újra indult kapcsolat a mátrafüredi és leskói iskola között még sokáig fennmarad, és mások is átélhetik a lengyelek vendégszeretetét! Részük lehet olyan felejthetetlen kalandokban, mint a maiaknak.

Forrás: heol.hu

Fotók: heol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László