"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Vadászati Tanösvénnyel gazdagodott a Budakeszi Vadaspark

Vadászati Tanösvénnyel gazdagodott a Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark újonnan átadott attrakciója a hazai vadgazdálkodás nagy múltra visszatekintő hagyományát és az örökerdő-gazdálkodásban betöltött szerepét mutatja be formabontóan a látogatóknak. A Vadászati Tanösvény elsődleges célja, hogy játszva, interaktív módon mutassa be a vadászati kultúrát, betekintést adjon a vadászati módszerekbe és abba a gazdag tudásanyagba, ami a hazai erdészek-vadászok munkájának alapját jelenti.

A Budakeszi Vadaspark újabb látványos és informatív szekcióval gazdagodott, aminek köszönhetően a látogatók már a vadászat ősi mesterségével és hagyományával is testközelből ismerkedhetnek meg. A Makk kuckó játszótér és a nemrégiben átadott erdészeti játszótér közelében található Vadászati Tanösvényen haladva különböző, egymáshoz hálózatszerűen kapcsolódó állomásokon szerezhetünk ismereteket többek között a vadászat történelméről, kulturális és művészeti vonatkozásairól, és a vadászkutyák speciális fajtáiról is. Az interaktív, minden érzékszervet „megdolgoztató” információs táblák segítenek játékos módon belelátni a vadgazdálkodás nagyközönség előtt eddig ismeretlenebb titkaiba, és abba a több évszázados munkába, amit a vadászati szakemberek a magyar kultúra szerves részeként végeznek.

„A Budakeszi Vadaspark alapítása óta kitűzött célokat szem előtt tartva alakítottuk ki a Vadászati Tanösvényt, hiszen a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatok bemutatásán kívül az erdész-vadász szakma szerteágazó és kiemelkedő munkásságának ismertetése is feladataink közé tartozik. Remélem, hogy egyre több, az erdész és a vadgazdálkodási szakma háttértörténetével kapcsolatos fejlesztést valósíthatunk meg, amiknek köszönhetően a látogatók olyan „kulisszatitkokba” is betekintést nyerhetnek majd, amik még teljesebbé és vonzóbbá teszik a vadaspark által kínált szolgáltatáscsomagot. Az erdész szakmához hasonlóan a vadászat is egy olyan témablokknak számít, amelyről kevesebb szó esik a hétköznapjainkban. Megdöbbentően kevés ismerettel rendelkezünk a vadászat szakmai alapjairól és a Magyarországon őshonos vadfajokról, éppen ezért szeretnénk közelebb hozni a látogatókat nemcsak az állatokhoz, hanem az erdőkhöz, az erdőkben zajló folyamatokhoz is, aminek a vadgazdálkodás is szerves része. Ezúton is szeretném megköszönni a Földművelésügyi Minisztérium, az alapító Pilisi Parkerdő Zrt., a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács és az Örökerdő Alapítvány támogatását a Vadászati Tanösvény létrehozásában, hogy újabb 3 millió forintot fordíthattunk a környezeti ismeretterjesztésre” – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

A Budakeszi Vadaspark előremutató fejlesztésének köszönhetően immár az egész család megismerheti a vadászat folyamatait, több évszázadot felölelő hagyományát és természetes szépségeit is, aminek köszönhetően a XXI. századi ember életében is megjelenhet a régmúltban gyökerező szakma tudatos ápolása.

Forrás: Budakeszi Vadaspark/Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Budakeszi Vadaspark

Hírszerkesztő: Nagy László