"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Vadpörkölt a rászorultaknak

Vadpörkölt a rászorultaknak

Szőlősi Attila, a Vértesi Erdő Zrt. Oroszlányi Erdészetének igazgatója kereste fel kíséretével hétfőn az oroszlányi hajléktalan szállót, hogy Szent Erzsébet napja alkalmából egy szarvaspörköltre invitája a hajléktalan, elesett embereket.

Mint elmondta, jó szívvel ajánlották fel az alapanyagokat a mintegy 60 adag étel elkészítéséhez, s mindezt hagyományteremtő szándékkal tették, a társaság társadalmi szerepvállalásának jegyében.

Szent Erzsébetet a világ a legnagyobb gyógyító női szentjeként tisztelik, Szűz Mária után. Ő volt az, aki királyi feleségként, amikor leprás koldus érkezett a palotájához azonnal lesietett segítségére. A nagybeteget, aki olyan sovány, hogy jártányi ereje is alig van, Erzsébet a karjaiban viszi fel hálószobájába és a saját ágyába fekteti. Tudva ezt az anyósa, alig várta, hogy fia hazaérkezzen és beárulhassa. - Erzsébet mit vétkezett! Egy férfit vitt a hálószobájába mondta, és fiával felsiet a szobába. Az ajtó kinyílik, a szemük az ágyon fekvőre szegeződik, a férj megenyhül, az anyós saját gonoszságán elszörnyülködik, mert bizony az ágyban egy Jézus arcú, gyógyult leprás embert látnak. A szegények pártfogója és gyógyítója 786 éve hunyt el.

Forrás: ÖS - Oroszlány

Hírszerkesztő: Nagy László