"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Vadkárelhárító kerítésépítési bemutató a Farkas-erdőn

Vadkárelhárító kerítésépítési bemutató a Farkas-erdőn

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a Cont-Eco Kft. 2016. január 19-én TORNADO típusú, mechanikus vadkárelhárító kerítés építési és bontási bemutatót szervezett, a Sárvári Erdészeti Igazgatóság területén.

Társaságunktól a rendezvényen részt vett: az erdőgazdálkodási igazgató, az erdészeti igazgatóságok vezetői, a főmérnök, az erdőművelési műszaki vezetők, a műszaki ellátási vezetők, továbbá a központból az erdőművelési és az építési és műszaki ellátási csoport munkatársai. A Cont-Eco Kft-t Vargyas Csaba ügyvezető és munkatársai képviselték.

A megnyitó a hidegkúti vadászház konferenciatermében volt. Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgató köszöntötte a jelenlévőket, és elmondta, hogy a Társaság gazdálkodási területén 2012. évtől folyamatosan emelkedik a vadkárelhárító kerítések építése és ezzel párhuzamosan évente csökken a lebontásra kerülő kerítések hossza. Az idei évre 92 km vadkárelhárító kerítés építését tervezik az erdészeti igazgatóságok, amely 50%-kal haladja meg a korábbi évek átlagát. A tavalyi évben a Társaság vezetése úgy döntött, hogy a jövőben áttér az elektromos kerítések helyett a mechanikus (panelos, fonatos) kerítések építésére.

Ennek oka a korábban épített kerítések vadkárelhárítási tapasztalatai, az elektromos kerítések meghibásodásával kapcsolatos gyakori problémák, valamint az elektromos kerítés építésére kiírt tavalyi pályázat eredménytelensége.  Az idei évben a kerítés építések a beruházási költségek 1/4 –ét teszik ki, a tervezett összeg 128 millió Ft. A Társaság felkérte a Cont-Eco Kft-t, hogy mutassa be - a panelos kerítések alternatívájaként szóba jöhető - a TORNADO mechanikus, feszített-fonatos kerítés építését, bontását, és az ezekhez szükséges eszközöket, valamint adjon tájékoztatót a bekerülési költségekről. A bemutató egyik célja az volt, hogy kedvező tapasztalatok esetén - költségtakarékossági szempontokat is figyelembe véve -, Társaságunk saját kivitelezésében végezhetné el az építési és bontási munkákat. Monostori Miklós a Sárvári Erdészeti Igazgatóság vezetőjének köszöntőjét követően Nagy László erdőművelési műszaki vezető és Vargyas Csaba a Cont-Eco Kft. ügyvezetője ismertette a szakmai nap programját.

Az első terepi program helyszíne a Bejcgyertyános 20D erdőrészlet 2015-ben került véghasználatra, a tölgy szaporítóanyaggal tervezett első kivitel végrehajtása előtt szükséges a vágásterület bekerítése. Az ügyvezető tájékoztatást adott a TORNADO típusú kerítés építéshez szükséges agyagokról, valamint azok helyszínre szállításának feltételeiről. A kerítés építés megkezdése előtt a nyomvonal, valamint az oszlopok, feszítő elemek és a kapuk helyének a kitűzése az első lépés. Fontosnak tartották kérgezett kerítésoszlop felhasználását, a kerítésfonat felhelyezése, valamint az „U” szög megfelelő alkalmazása érdekében. Az oszlopok távolsága 5 m, az oszlopok lehelyezése történhet traktorra szerelt ütő adapterrel és talajfúrás után föld visszatömörítésével. Az oszlopsor megépítését követően a TORNADO TL 17/200/15 típusú fonat felhelyezésére került sor. Bemutatásra került az oldalakon alkalmazott feszítő elemek megépítése és a fonat feszített állapotban való felhelyezése, amelyhez úgynevezett huzalfeszítő lécet alkalmaznak. A feszítés erőgép segítségével történt.  Az építésben öt fő vett részt és egy fő a gépet kezelte. A szakemberek tapasztalatai alapján egy átlagos 1 km hosszú fonatos kerítés három nap alatt épül fel teljesen. Kérésünkre bemutatták a frissen felépített kerítés elbontásának technológiáját is. A bontás során fontos lépés volt az „U” szegek kiszedése, a drótháló felgöngyölítése és az oszlopok kiemelése a talajból, ez utóbbi erőgéppel történt.

A Bejcgyertyános 10C erdőrészletben folytatódott a nap programja. A helyszínen megnéztük a Cont-Eco Kft. által 2007-ben megépített hasonló mechanikus kerítés állapotát, a sárvári munkatársak ismertették a kerítéssel kapcsolatos tapasztalataikat. Az 1200 fm hosszú kerítés nyomvonala folyamatosan vegyszerezéssel karbantartott. Állapota stabil, védelmi célját maximálisan betölti. A kerítést eddig csak mechanikai sérülés érte, egy fa rádőlt a rendszerre, így javítani kellett.  Itt megtekinthettük az alkalmazott javítás technikáját, és a felhasznált elemeket (huzalkapcsoló préshüvely, feszítő kötőelem).A munkához speciális eszközök beszerzése szükséges.

A következő megállóhelyen a Szitamajori fonatos kerítést tekintettük meg. A közel 6 km hosszú kerítés megépítésére 2013-ban került sor, mellyel a 250 ha mezőgazdasági terület vadkár elleni védelmét biztosították. A vadvédelmi kerítés TORNADO TITAN HT PREMIUM PLUS típusú csúszásmentes csomóval készült kerítésfonat. A kerítés folyóméterre eső nettó költsége 1.990 Ft. A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy a mechanikus fonatos kerítés a vaddisznóknak nem mindig jelentett akadályt, több helyen átbújt a vad a kerítés alatt, leginkább a művelt mezőgazdasági talaj esetén. A kerítés ilyen formán folyamatos karbantartást igényel. A mezőgazdasági terület közvetlen határos az állami erdőtömbbel, a nagyvad megszokott mozgása korábban folyamatos volt a táplálék irányába, ezt megakadályozni nagyon nehéz.

A nap negyedik megállóhelye a Csipkerek 7C erdőrészlet volt, 2014-ben megépített elektromechanikus kerítést tekintettük meg. A csúszásmentes csomókkal ellátott kerítésfonattal párhuzamosan az alsó részen egy szál, míg a felső részen két szál elektromos huzal volt kifeszítve. A kerítés felső vonalában még egy optikai szalag is felhelyezésre került. A kerítés építési költsége nettó 1.577.800,- Ft, a kerítés hossza 1.288 fm. A kerítés folyóméterre eső nettó díja: 1225,- Ft/fm. Az oszlopok között 5x5–ös lengőlécek stabilizálják a kerítést. A kerítés teljes biztonságot ad a vad károsításával szemben. Nagyon fontos a kerítés nyomvonalának a szakszerű karbantartása, a folyamatos áramellátás érdekében.

A terepi bejárás után a résztvevők a Hidegkúti Vadászház Konferenciatermében értékelték a látottakat. Zaxné Simon Erzsébet erdőművelési csoportvezető beszámolót tartott a Társaságnál alkalmazott panel típusú vadkárelhárító kerítések építéséről és azok költségelemzéséről. A 2014. évben 22 km, majd a 2015. évben 20 km hosszban  épültek az erdőgazdaságnál új panelből kerítések. A fajlagos építési költség 2014-ben 1335 Ft/fm, míg 2015-ben 1438 Ft/fm volt. A 2005-2016-os időszakról elmondható, hogy a vadkárelhárító kerítések (típustól függetlenül) építése 2010-től folyamatosan emelkedik, a 2005. évi érték után a 2016-ra tervezett 92 km a legmagasabb érték. A továbbiakban Vargyas Csaba ügyvezető adott tájékoztatót a cégének 25 éves munkájáról. A vállalkozása 2006-ban nyerte el a TORNADO képviseletét. A TORNADO Optimum típusú csúszásmentes csomóval készült kerítésfonatot kezdetben az egész ország területén a vaddisznós kertek védelmére létesítették, majd folyamatosan vezették be az erdőfelújítások védelmére. Az ügyvezető tájékoztatást adott a TORNADO Optimum típusú mechanikus kerítés műszaki adatairól és az építési költségekről. Végezetül az erdészeti igazgatóságok vezetői, és erdőművelési műszaki vezetői, a nap tapasztalatainak összegzéseként elmondták véleményüket a látottakkal kapcsolatban.  Összegzésként az a vélemény alakult ki, hogy a bemutatott feszített fonatos kerítés építési technológiáját tekintve nagyobb szakértelmet kíván, mint a panelos, de a kerítésépítési anyagok kiszállításának költsége alacsonyabb, továbbá a kerítés megépítésének időtartama rövidebb, mint a hagyományos panelos kerítésé. Az elhangzottak alapján, a kivitelezés teljes költségét tekintve is versenyképes a fonatos kerítés a panelossal.

Forrás: Szomabathelyi Erdészeti Zrt.

Szerző: Raposa Gábor

Fotók: Hunyadi Géza

Hírszerkesztő: Nagy László