"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Országos lövészversenyt rendeztek Vas megyében

Országos lövészversenyt rendeztek Vas megyében

2009 és 2013 után harmadik alkalommal rendezte a Szombathelyi Erdészeti Zrt. az országos lövészversenyt május 22-én. Az idén 12. alkalommal kiírt, Magyar Erdőgazdálkodásban Dolgozók Vadász Többtusa Lőbajnokság sorozat 4. állomásának a Káld-Hidegkúti lőtér adott otthont.

A versenyt Bakó Csaba, társaságunk erdőgazdálkodási igazgatója nyitotta meg, majd a házigazdák nevében Monostori Miklós a Sárvári Erdészeti Igazgatóság vezetője köszöntötte a versenyzőket. Ezután Pukánszki Zoltán vadgazdálkodási csoportvezető – a verseny főszervezője – ismertette a szabályokat.

A versenyre tizenkét Erdőgazdaság 4-4 fős csapata és 56 egyéni induló nevezett, akik három sörétes (korongvadászat, toronykorong, trap) és kettő kisgolyós (futóvad- és bukó cél) versenyszámban mérték össze tudásukat.

A korongvadászatnál 25 (9 egyes és 8 doublé), a toronykorongnál (10 egyes és 5 doublé) és a trap (20 egyes) pályákon 20-20 korongra lőttek a versenyzők. A toronykorongnál és a trapnál 5 lőállásból kellett összesen 20-20 korongra lövést tenni. A futóvad lövészet során 10 lövést kellett leadni „lassú” és „gyors”célra, ahol a vaddisznó alakú lőlap a 10 m széles nyiladékon 5 illetve 2,5 mp alatt „fut” át. A 10 bukócél mindegyikére 1-1 lövést lehetett leadni szabad kézből 50 m-re. A célok négyféle nagyságú, négyzet alakú találatra eldőlő fém lapok, melyek legkisebbike kb. 3x3 cm-es. Az egyes versenyszámoknál 100-100, összesen 500 pontot lehetett elérni.

Az időjárás nem fogadta kegyeibe a résztvevőket, az eső egész nap kisebb-nagyobb intenzitással esett, továbbá időnként viharos erejű szél is feltámadt.  A rendezvény zökkenő mentesen lezajlott, technikai hiba nélkül, a résztvevőket délután fél kettőtől ebéd várta a hidegkúti konferencia teremben.

Társaságunkat a Paukovits Tibor, Doncsecz Károly, Borsos Zoltán és Szalai Csaba alkotta csapat képviselte. Nagyon szoros végeredmény alakult ki az élen végzett csapatok és versenyzők között, csak néhány pont különbség döntött.

  A verseny végeredménye:

Csapat:           I.  Gemenc Zrt.                                1562 pont
                     II. Gyulaj Zrt.                                   1515 pont
                     III.Zalaerdő Zrt.                               1510 pont

Egyéni:           I.   Karikó Róbert Zalaerdő Zrt.        416 pont
                    II   Pap Norbert  NEFAG Zrt.               414 pont
                    III. Ifj. Gróf András  Zalaerdő Zrt.      412 pont

                    IV. Kovács Ignác                             405 pont

                     V. Vizi Norbert Bakonyerdő Zrt.         404 pont

                     VI. Csernus Zsolt NEFAG Zrt.             400 pont

Társaságunk csapata a VII. helyen végzett, egyéniben Doncsecz Károly (16. hely) érte el a legjobb helyezést. A díjakat Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgató, Monostori Miklós, a házigazda erdészet igazgatója és Pukánszki Zoltán vadgazdálkodási csoportvezető adták át.

Köszönet illeti a verseny rendezőit, a Sárvári Erdészeti Igazgatóság munkatársait a pályák előkészítéséért, a magas színvonalú szervezésért. A verseny végén a résztvevők képviselője köszönte meg a szervezők odaadó munkáját.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szerző: Szalai Csaba

Fotók: Bakó Csaba

Hírszerkesztő: Nagy László